U Valjevu proradila četvrta tvornica Gorenja u Srbiji

Autor: Rato Petković / VLM , 19. veljača 2013. u 09:20
PD

Restrukturiranje S ciljem povećanja konkurentnosti i veće profitabilnosti slovenska kompanija je lani pokrenula reorganizaciju poslovanja, a svu proizvodnju koncentrirat će u tri države – Sloveniji, Srbiji i Češkoj.

Slovenska kompanija Gorenje počela je s redovnom proizvodnjom rashladnih uređaja u tvornici koju je izgradila u Valjevu u Srbiji i u koju je uložila 21 milijun eura. To je inače druga tvornica hladnjaka, koju Gorenje ima u tom gradu, a zbog dobrog plasmana proizvedenih hladnjaka u ranije sagrađenoj tvornici u kojoj se radi u tri smjene Uprava slovenske kompanije odlučila  je povećati proizvodnju s novim pogonom. Gradnjom nove tvornice izmijenjen je i proizvodni asortiman Gorenja. Tako će zahvaljujući novoj tehnologiji s proizvodnih traka u Valjevu silaziti i tehnički zahtjevniji uređaji, što će se odraziti i na njihovu kvalitetu, ali i dizajn. Tako je po prvi put u Srbiji počela proizvodnja uređajima za hlađenje i zamrzavanje u boji.

Gradnjom nove tvornice u Valjevu otvoreno je 290 novih radnih mjesta, a u oba pogona ukupno je zaposleno 800 ljudi. Valjevo je još 2006. godine, kada je izgrađena prva tvornica, odabrano jer, je lokalna vlast Gorenju dala zemljište na besplatno korištenje. U obje tvornice godišnje će biti proizvedeno 800 tisuća rashladnih uređaja, od kojih je najveći broj namijenjen inozemnom, prije svega, ruskom tržištu na kojem se roba, proizvedena u Srbiji izvozi bez plaćanja carine, jer Beograd ima s Moskvom ugovor o slobodnoj trgovini. Osim Rusije Srbija ima ugovore o slobodnoj trgovini s Bjelorusijom, Kazahstanom i Turskom, tako da slovenska tvrtka širenjem proizvodnje u Srbiji lakše plasira robu na inozemno tržište.

Novootvorena tvornica ujedno je četvrta tvornica Gorenja u Srbiji. Osim dva pogona u  Valjevu, Gorenje u Staroj Pazovi  proizvode malolitražni bojleri, a u Zaječaru perilice za rublje. Inače, Gorenje je preselilo većinu proizvodnje uređaja za hlađenje i zamrzavanje, dok je u Velenju ostala proizvodnja robe višeg cjenovnog razreda. Gorenje je lani počelo s velikim restrukturiranjem proizvodnih lokacija sa ciljem povećanja profitabilnosti i poboljšanja konkurentnosti. Nakon okončanja restrukturiranja Gorenje bi sve kućanske uređaje trebalo proizvoditi na tri lokacije – u Sloveniji, Srbiji i Češkoj.

Komentirajte prvi

New Report

Close