U Srbiji se otvara sve više tvrtki

Autor: Marija Crnjak, Poslovni.hr , 01. rujan 2013. u 12:19
Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Istodobno, dobar dio velikih tvrtki koje nose gospodarstvo su u gubicima, a sektor malog i srednjeg poduzetništva ne ostvaruje ni prihod.

Prvi put nakon nekoliko godina u Srbiji je otvoreno više tvrtki nego što je ugašeno. Tako je za prvih sedam mjeseci ove godine ukupno osnovano 25.034 tvrtki, a zatvoreno je njih 17.715. To je jako dobar znak, posebice stoga što je u posljednje tri godine prednjačio broj zatvorenih firmi, kaže u razgovoru za srpski Telegraf Zvonko Obradović, direktorAgencije za privredne registre (APR) Republike Srbije.

"To je bez dileme pozitivan pokazatelj. Svi moramo raditi na tome da se poveća broj ljudi koji se bave biznisom. Srbija sada ima 330,6 tisuća aktivnih tvrtki. Potrebno nam je ne samo više tvrtki nego i bolja investicijska klima, i zato je naša poruka koju upućujemo građanima – bavite se vlastitim biznisom. Tako će biti i više malih i srednjih preduzeća. Sada se suočavamo sa situacijom da ukupnu gospodarsku aktivnost nosi 100 velikih kompanija koje generiraju 50 posto prihoda", kaže Obradović, priznajući da se nisu ostvarila nadanja da srednja i mala poduzeća budu osnova za rast.

"Mnoga očekivanja ostala su na razini želja, jer taj sektor očigledno ne ostvaruje ni prihod, ni promet, ni dobit, a ni zapošljavanje u onom obimu koji bi nas mogao usporediti s najrazvijenijim zemljama.U Njemačkoj sektor malih i srednjih tvrtki predstavlja 70 posto prihoda. Međutim, u Srbiji je došlo do izmjena u poslovnom okruženju jer je država je olakšala donošenje odluke da se uđe u biznis i započne poslovanje", kaže Obradović, podsjetivši da je lani u izvještaju Svjetske banke  “Doing business” Srbija svrstana u deset vodećih reformatora u svijetu, prije svega zbog ukidanja osnivačkog kapitala koji iznosi simboličnih jedan euro.

Srbija je ipak još uvijek u teškoj situaciji, što pokazuje i podatak da je 813 najvećih domaćih kompanija, i pored pozitivnih poslovnih rezultata u iznosu od 212 milijardi dinara, ostvarilo ogromne gubitke u iznosu od 237 milijardi dinara, pa su konačni rezultati njihovog poslovanja negativni i iznose 13 milijardi dinara (113 milijuna eura). Također, usprkos rastu pravnih osoba, u tvrtkama je smanjen broj zaposlenih za gotovo četiri tisuće. najveće kompanije su Delta holding, Industrija mesa Matijević i MK grupa. Najbolje je u ovoj godini radila Naftna industrija Srbije (NIS) sa 49,5 milijardi dinara prihoda (428 mil. eura), a najveći gubitak, od 35,1 milijardu imao je Srbijagas. Na listi 100 najuspješnijih po ostvarenoj dobiti su Telekom Srbija, Telenor, a među najvećim gubitašima Železnice Srbije, Petrohemija i Vip mobile.

Također, Obradović otkriva da je najviše novih tvrtki otvoreno iz trgovine, a čak 100 novih tvrtki je za proizvodnju električne energije, i to su najvećim dijelom male hidroelektrane. Novih tvrtki ima i u konzultantskom biznisu, cestovnom prijevozu, ugostiteljstvu, čak gradnji stanova. Također, u sektorima u kojima se tvrtke najviše otvaraju, ujedno se i najviše zatvaraju.

Komentari (3)
Pogledajte sve

NAJVEČI PRILJEV NOVCA U SRBIJU STIŽE IZ HRVATSKE:

Najveći priljev novca u Srbiju stiže iz Hrvatske

Rođaci u Srbiji, kažu- da svi poslovni subjekti plaćaju u Srbiji u 60 dana.
Nema prekoračenja za nikoga. Uspjeli su to postići. Žure sa ispunjenjem uvjeta
za pristupanje u EU, a s obzirom na tržište / 10 Milijuna stanovnika/
bit će u regiji NAJJAČI – uskoro.

a kod nas se sve više tvrtki zatvara! nesposobna vlada ostaje nesposobna vlada ma koliko mediji šutjeli o tome!

New Report

Close