U Podgorici čistije otpadne vode

Autor: Poslovni dnevnik , 10. travanj 2017. u 21:59
Izgradnju kreditira njemačka banka KfW/Duško Marušić/PIXSELL

Posao vrijedan 50 mil. eura.

Razmjena zemljišta između Grada Podgorice i kompanije Uniprom KAP, u vlasništvu Veselina Pejovića, omogućit će početak izgradnje 50 milijuna eura vrijednog postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda u tom gradu, javlja RTCG.

Dugo najavljivana izgradnja postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda ulazi u završnu fazu. O kolektoru za pročišćavanje otpadnih voda u Podgorici govori se već 15 godina, ali se dosad ništa nije uradilo da dođe do realizacije ovog projekta. U pitanju je najznačajniji ekološki projekt u povijesti Podgorice, budući da glavni grad Crne Gore jedini od svih glavnih gradova Europe nema adekvatno riješeno pročišćavanje otpadnih voda.

Postojeći kolektor izgrađen je prije gotovo 40 godina i projektiran je za 60.000 stanovnika, a Podgorica danas ima 250.000 stanovnika. Država i grad već su osigurali novac za izgradnju kolektora preko povoljnog kreditnog aranžmana s Njemačkom razvojnom bankom (KfW), a nakon zelenog svjetla Skupštine mogla bi vrlo brzo završiti natječajna procedura, da bi se u najkraćem roku pokrenula izgradnja složenog postrojenja. Izgradnjom novog postrojenja, gasi se postojeći kolektor i istovremeno oslobađa zemljište  površine od 100.000 četvornih metara. 

Komentirajte prvi

New Report

Close