U narednim danima funta će još slabjeti

Autor: Tomislav Pili , 11. lipanj 2017. u 22:00
Foto: Reuters

Pao tečaj nakon dramatičnih britanskih izbora.

Britansku valutu čeka dodatni gubitak vrijednosti u narednim danima nakon što parlamentarni izbori u Ujedinjenom Kraljevstvu nisu iznjedrili jasnog pobjednika. Po objavi rezultata u petak koji su pokazali da je Konzervativna stranka osvojila 317 zastupničkih mjesta, 12 manje nego na prošlim izborima, tečaj funte prema dolaru potonuo je dva posto na 1,2682 dolara.

Najgori scenarij

Razlog padu jest što se obistinio najgori scenarij izbora po financijska tržišta. Naime, konzervativcima za većinu nedostaje devet zastupničkih mjesta, pa će sudbina nove vlade za koju je premijerka Theresa May od kraljice Elizabete zatražila mandat za sastavljanje ovisiti o vrlo tankoj niti. Prema mišljenju britanskih političkih analitičara, najizglednija je koalicija Konzervativne stranke i sjevernoirskih unionista.

Politička neizvjesnost mogla bi dovesti do odgode početka pregovora o izlasku Velike Britanije iz Europske unije. No, analitičari smatraju kako rezultati izbora sugeriraju da bi izlazak iz EU mogao biti “mekši”, pa ne treba čuditi rast cijena dionica na Londonskoj burzi. Oko podneva indeks FTSE 100 bio je 0,85 posto u plusu i vrijedio je 7513 bodova. Valutni analitičar Peter Chia za CNBC ističe kako pad vrijednosti funte neće biti tako drastičan kao nakon šokantne odluke o Brexitu prije malo manje od godinu dana. Podsjetimo, nakon objave referendumske odluke funta je gubila i 11 posto vrijednosti.

Tržište za jasne smjernice

“Pomak prema dolje za pola postotnog pada nakon Brexita mogao bi spustiti tečaj sve do 1,21 dolar”, ocjenjuje Chia. “Tržišta sada žele jasnije smjernice o tome tko će biti novi britanski premijer, kakvu će vladu formirati i u konačnici kakve će to posljedice imati na predstojeće pregovore o Brexitu. Kratkoročno gledano, pojačana politička neizvjesnost i rizik kaotičnijih pregovora o Brexitu trebali bi izazivati slabljenje funte”, kazao je valutni analitičar MUFG-a Lee Hardmann.v     

Komentirajte prvi

New Report

Close