U Mađarskoj Mol otpušta 700 radnika

Autor: Marija Brnić , 01. listopad 2012. u 13:58
Kapaciteti rafinerija u tri godine pali su sedam posto

Rafinerije ostaju bez posla, potrošnja goriva u regiji u posljednje četiri godine pala čak za 19 posto

Zbog drastičnog pada proizvodnje i plasmana proizvoda naftna grupacija Mol u Mađarskoj najavljuje značajna rezanja troškova i otpuštanje čak 700 zaposlenih u rafinerijama. U tu brojku, potvrdili su nam u Molu, nije uključena hrvatska Ina, već samo rafinerije u Mađarskoj.

Smanjeni kapaciteti


U priopćenju Mola, navodi se kako su kontinuirano visoke cijene nafte i energije značajno povećale operativne troškove rafinerijskog poslovanja. Istodobno se smanjuju mogućnosti regionalnog izvoza kao rezultat prevelikih kapaciteta europske rafinerijske industrije, a dramatično je pala i potražnja za gorivom, zbog visokih cijena goriva i ekonomske krize. U posljednje četiri godine u regiji je ona pala čak za 19 posto.Mnoge su rafinerije, navodi se u Molovom priopćenju, reagirale na ovu situaciju zatvaranjem svojih proizvodnih pogona te su se tako kapaciteti smanjili za sedam posto u posljednje tri godine. Na temelju industrijskih procjena u Molu smatraju kako valja računati na još više slučajeva zatvaranja europskih rafinerija u idućim godinama.

Ambiciozni planovi

Sve to odražava se i na Molove poslovne rezultate. Grupacija je u rafinerijskom poslovanju od druge polovice zabilježila gubitke od 350 milijuna dolara. U ovoj je godini Mol već uveo kao odgovor na izuzetno negativno okruženje u području prerade i distribucije, te na globalnu recesiju, mjere unaprjeđenja učinkovitosti, s ciljem ponovnog osvajanja vodećih položaja za rafinerije u Europi. Svojim "Novim programom prerade i distribucije 2012. – 2014." Mol namjerava ostvariti povećanje dobiti prije odbitka kamata, poreza, umanjene vrijednosti i amortizacije u iznosu od 500 do 550 milijuna dolara do 2014. godine u odnosu na 2011. godinu.

Komentirajte prvi

New Report

Close