Trumpove carine Kinezima ugrozile Cinkarnu Celje

Autor: Poslovni dnevnik , 01. kolovoz 2019. u 22:00
Neto dobit u prvih šest mjeseci iznosila je 9,7 milijuna eura i više se nego prepolovila/Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Zbog povećanja američkih carina na 31% kineski proizvođači okrenuli su se tržištu Europske unije.

Unatoč većoj količinskoj prodaji u prvoj polovici godine, prihodi slovenske tvrtke Cinkarna Celje smanjili su se za gotovo 6%, na 92,7 milijuna eura.

Neto dobit iznosila je 9,7 milijuna eura i više se nego prepolovila. Razlog za lošije poslovanje američko je povećanje carina na pigment titanijev dioksid iz Kine, koja ga zbog toga pokušava prodati u Europi.  To povećava ponudu i snižava cijene na starom kontinentu, prenosi portal Siol.net. A titanijev dioksid koji se koristi u izradi brojnih ekološki prihvatljivih proizvoda za kućanstvo, automobile i industriju glavni je proizvod Cinkarne Celje.

 

6 posto

smanjeni su prihodi Cinkarne u prvoj polovici 2019. godine

"SAD su uvele dodatne carine na kinesku robu, koje su povećane sa 16 na 31 posto, što se očituje u povećanom pritisku kineskih proizvoda na Europsku uniju (EU) i susjedna tržišta", kažu iz Cinkarne Celje.

Zbog veće ponude slovenska kompanija mora prodavati po nižim cijenama kako bi ostala konkurentna.  S druge strane na neodređeno vrijeme odgođen je projekt izgradnje tvornice u Srbiji, najavljen u veljači 2018. Novo postrojenje trebalo je stajati između 250 i 300 milijuna eura, a financirala bi ga potpuno nezadužena Cinkarna vlastitim sredstvima i bankarskim kreditima. 

Tvornica je lani bila meta preuzimanja, što se ipak nije dogodilo, a vjerojatno neće niti ove godine. Neki su dioničari Cinkarne Celje lani tražili da tvrtka radije isplati dividendu i kupi vlastite dionice. 

Komentirajte prvi

New Report

Close