Trump doveo pregovore s Kinom na rub propasti

Autor: Tomislav Pili , 06. svibanj 2019. u 22:00
Sve donedavno obje strane bile su optimistične u vezi napretka trgovinskih pregovora/REUTERS

U slučaju drastičnog povećanja carina, mogao bi uslijediti snažan pritisak na tržišta dionica, upozoravaju analitičari.

Kineske burze izgubile su u ponedjeljak pet posto vrijednosti, veliki pad ostvarili su i terminski ugovori na američke burzovne indekse, a cijena nafte se spustila nakon najnovije eskalacije u američko-kineskim trgovinskim odnosima.  Baš kad se činilo da je zaoštrena retorika Washingtona i Pekinga prošlost te da su dvije ekonomske velesile na korak do sklapanja trgovinskog sporazuma, nova prijetnja američkog predsjednika srušila je optimistična nadanja.

Prespori pregovori
Oštar pad cijena dionica uslijedio je nakon što je u nedjelju Donald Trump objavio da će od petka SAD povećati carine na kinesku robu vrijednu 200 milijardi dolara s 10 na 25 posto jer se trgovinski pregovori odvijaju presporo. Poručio je i da će uskoro uvesti carine od 25 posto na kineski uvoz vrijedan još 325 milijardi dolara. To je izazvalo šok na tržištima jer su još nedavno iz Washingtona i Pekinga stizale optimistične izjave o napretku trgovinskih pregovora.

 

1,4 mlrd.

dolara mjesečno američki potrošači plaćaju zbog trgovinskog rata

Američki dužnosnici sugerirali su da bi dogovor o dokončanju višemjesečnog trgovinskog rata mogao biti postignut u petak, a ministar financija Steven Mnuchin susrete je nazvao "posljednjim krugom" pregovora. Wall Street Journal izvijestio je u ponedjeljak ujutro da Kina nakon Trumpovih poruka razmatra otkazivanje novog kruga pregovora zakazanog za ovaj tjedan. Američki poslovni list poziva se na osobu upućenu u kineska stajališta te navodi da su kineski dužnosnici bili iznenađeni Trumpovom objavom putem Twittera te da bi mogli otkazati skorašnji dolazak zamjenika kineskoga premijera Liu Hea u Washington. "Kina ne bi trebala pregovarati s pištoljem uperenim u glavu", rekla je neimenovana osoba za Journal te dodala da odluka o tome hoće li nastaviti s pregovorima još nije donesena.

Međutim, kinesko izaslanstvo i dalje se priprema za odlazak na trgovinske pregovore u Sjedinjene Države, rekao je u ponedjeljak na brifingu za novinare glasnogovornik tamošnjeg ministarstva vanjskih poslova Geng Shuang. Međutim, Geng nije rekao hoće li zamjenik premijera Liu He, koji je glavni kineski dužnosnik na pregovorima, biti u izaslanstvu kao što je prvotno planirano. 

Cijenu plaćaju potrošači
Povećanje carina u petak bit će prvo otkako su Trump i kineski predsjednik Xi Jinping u prosincu objavili primirje u trgovinskom ratu. Premda je Trump u nedjelju ustvrdio da američke carine na kinesku robu imaju "mali utjecaj na cijene", istraživanje Centra za ekonomske studije s Princetona pokazalo je da trgovinski rat američke potrošače stoji 1,4 milijarde dolara na mjesec.

Ekonomski analitičari upozoravaju da carine na kineske proizvode ustvrai plaćaju kompanije koje ih uvoze, a većina ima sjedište u SAD-u. "Povećanje carina znači dodatno porezno opterećenje milijuna američkih obitelji i zazivanje daljnje odmazde prema američkim farmerima", istaknula je za Reuters Christin Fernandez, glasnogovornica udruge trgovaca. Analitičari još dvoje radi li se o još jednom Trumpovom "blefu". "Ovo bi moglo predstavljati promjenu igre.

No, ostaje pitanje je li ovo poznata Trumpovova pregovaračka taktika ili ćemo doista svjedočiti drastičnom povećanju carina. U slučaju potonjeg, mogao bi uslijediti snažan pritisak na tržišta dionica", kaže Nick Twidale, analitičar u tvrtki Rakuten Securities Australia. Tai Hui iz JP Morgan Chasea ističe kako smo godinu ranije naučili da bi Kina mogla napustiti pregovore ako SAD primjeni pregovaračke taktike koje joj se ne sviđaju.  

Komentirajte prvi

New Report

Close