Troje irskih seljana zaustavili Apple

Autor: Tomislav Pili , 08. studeni 2017. u 21:59
Premijer Leo Varadkar nije dobio Appleova jamstva da će se podatkovni centar dovršiti/REUTERS

Investiciju od milijardu dolara od 2015. blokiraju tužbe zbog sumnji u ekonomske koristi po selo.

Od najveće Appleove investicije u zapadnoj Europi vrijedne milijardu dolara najvjerojatnije neće biti ništa "zahvaljujući" tužbama troje mještana malenog irskog sela.

Kako piše Bloomberg, irski premijer Leo Varadkar nije dobio jamstva od izvršnog direktora američke kompanije Tima Cooka da će se u Athenryju, selu od 4000 stanovnika, izgraditi podatkovni centar. Cook je poručio premijeru kako će Apple nastaviti razmatrati lokaciju u Athenryju "samo u kontekstu budućih poslovnih planova". Podsjetimo, radi se o kompleksu od osam hala koje bi se trebale prostirati na površini 23 nogometna igrališta u šumi pored tog sela.

Investicija u Athenryju najavljena je još 2015. paralelno s najavom gradnje podatkovnog centra u Danskoj. No, dok je danski centar dovršen i započeo je s radom, u Irskoj je dovršena tek jedna hala. Razlog su tužbe koje su podnijeli Allan Daly, Brian McDonagh te Sinead Fitzpatrick.

Prema njihovom sudu, upitne su ekonomske koristi za Athenry od Appleove investicije, a smatraju i da bi projekt narušio bioraznolikost. Inače, Apple je razmatrao lokacije u 19 država prije nego što je izabrao Athenry. Paula Keanea, voditelja skupine Apple for Athenry koja podržava investiciju ne iznenađuje skepsa tehnološkog diva. "Za prvu je halu bilo potrebno tri godine. Tko bi želio taj proces proći još sedam puta", kaže Keane. Inače, Tim Cook je početkom godine najavio gradnju i drugog centra u Danskoj.

Komentirajte prvi

New Report

Close