Transformatori iz Slovenije za najveću europsku vjetroelektranu

Autor: Poslovni dnevnik , 30. studeni 2016. u 22:01
Svaka vjetroturbina imat će snagu od 3,6 megavata/FOTOLIA

Projekt u kojem sudjeluje Kolektor Etra treba biti završen 2020. i udvostručit će sadašnji instalirani kapacitet norveških vjetroturbina.

Slovenski proizvođač transformatora Kolektor Etra, koja godinu završava s rekordnim poslovnim rezultatima, prošlog tjedna potpisala je najveći ugovor u posljednjih pet godina. Za norveškog kupca koji gradi 1,1 milijardu eura vrijedan projekt vjetroelektrana isporučit će sve potrebne transformatore. Vrijednost ugovora iznosi 9,8 milijuna eura, pišu Finance.

Tri norveška investitora, Statkraft, Tr?nderEnergi i Nordic Wind Power DA, udružili su snage kako bi izgradili najveću vjetroelektranu u Europi. Vjetroturbine će biti podignute u središnjoj Norveškoj, u neposrednoj blizini mora, na poluotoku Fosen, otocima Hitra i u Snillfjordu, a snaga postrojenja bit će čak tisuću megavata. 

 

13 energetskih

transformatora isporučit će Kolektor Etra norveškim investitorima

Nisu bili najjeftiniji
Projekt treba biti završen 2020. godine i udvostručit će sadašnji instalirani kapacitet norveških vjetroturbina. Ukupna planirana proizvodnja električne energije je 3,4 teravatsati godišnje, što je dovoljno za potrebe 750 tisuća prosječnih kućanstava, koja će uglavnom biti u Velikoj Britaniji i Švicarskoj, jer je dogovoren izvoz u te zemlje. Kolektor Etra će od 2017. do 2019. isporučiti 13 energetskih transformatora snage od 20 do 150 megavoltampera koji će transformirati energiju 278 vjetroturbina, od kojih svaka ima snagu od 3,6 megavata. "U Norveškoj poslujemo već osamnaest godina, a s tvrtkom Statkraft osam godina. Ovaj posao smo dobili jer smo s više projekata pokazali da smo pouzdan partner.

Uvjerili smo ih u naša tehnička rješenja jer smo za transformatore razvili izvrsnu zaštitu od korozije, što je važno jer se nalaze u neposrednoj blizini mora. Naša ponuda nije najjeftinija, ali se tvrtka Fosen Vind, koja je tvrtka kćer Statkrafta, odlučila za nas zbog naše provjerene kvalitete i pouzdanosti u ranijim poslovima", kaže Peter Novak, komercijalni direktor Kolektora Etre. Kolektor Etra je jedan od najvećih slovenskih izvoznika. Ove godine na inozemnim tržištima ostvarila je 87,5 posto prihoda, najviše u Skandinaviji.  Najveće tržište slovenskog proizvođača, s 18,6 posto udjela, upravo je Norveška. Drugo po veličini izvozno tržište je Švedska, gdje će ostvariti 15,6 posto prihoda, a slijedi Njemačka sa 13,4 posto udjela, Danska s 12,7-postotnim udjelom i Velika Britanija s osam posto.

Stalan rast prihoda
Podaci svjetskog udruženja proizvođača transformatora pokazuju da je tržište energetskih transformatora, na kojem djeluje Kolektor Etra, vrijedno 20,8 milijardi eura.  U razdoblju između 2010. i 2020. godine očekuje se godišnji rast tog tržišta od 5,7 posto. Većinom, očekuje da će rasti tržište energetskih transformatora od 100 do 500 megavoltampera, a to je segment u kojem je ljubljanska tvrtka najviše ulagala nakon što ju je preuzeo Kolektor.  Godine 2012., dvije godine nakon preuzimanja, uloženo je 35 milijuna dolara u novu tvorničku halu s novom opremom. Ta oprema, zajedno s njihovim novim tehničkim rješenjima omogućava im proizvodnju navedenih transformatora. Kolektor Etra raste brže od tržišta na kojem djeluje. Godine 2011. imali su 50,4 milijuna eura prihoda, prošle godine već 71,5 milijuna eura, a 2019. godine žele imati prihode od 120 milijuna eura. 
 

Komentirajte prvi

New Report

Close