Toplovod od Kaknja spas za Sarajevo

Autor: Poslovni dnevnik , 02. siječanj 2017. u 21:59
O toplovodu koji bi pomogao stanovnicima Sarajeva priča se 30 godina

Studijom Elektroprivrede BiH predviđen je centralizirani sustav distribucije toplinske energije, a uz Sarajevo grijanje bi imali i Visoko, Breza i Ilijaš.

Kao jedno od rješenja koje bi popravilo kakvoću zraka u glavnom gradu Bosne i Hercegovine u vrijeme hladnijeg dijela godine spominje se toplovod od Kaknja do Sarajeva.

Taj projekt prvi put je osmišljen prije više od 30 godina, ali do danas ništa nije urađeno.  "Uz neznatno povećanje potrošnje ugljena u Termoelektrani Kakanj dobili bi odgovarajuću količinu toplotne energije. Cjevovod je projektiran na 300 megavata toplinske energije. Kada je riječ o onečišćenju, došlo bi do smanjenja emisije štetnih tvari u atmosferu", rekao je za BHT1 Ejub Džaferović, koordinator izrade Studije opravdanosti toplovoda Kakanj-Sarajevo.

Studijom Elektroprivrede BiH predviđeno je da sustav distribucije toplinske energije bude centraliziran, a s obzirom na to da bi se nalazio na Koridoru Vc pokraj Sarajeva grijanje iz Kaknja imali bi još u Visokom, Brezi i Ilijašu. "Studija je pokazala da je projekt tehnički izvodiv i financijski isplativ", kaže Džaferović, te dodaje da ukupna investicija iznosi 230 milijuna KM (oko 920 mil. kuna).

Elektroprivreda BiH je zainteresirana za realizaciju projekta, ali iz kompanije ističu kako je nužna potpora vlade FBiH, vlade Kantona Sarajevo i ZDK-a u osiguranju nužnih uvjeta, kao i općina koje su obuhvaćene projektom. U Kaknju drže da bi izgradnja toplovoda omogućila razvoj elektroenergetskog sektora, što je važno jer je trećina stanovnika grada zaposlena u rudniku i TE. 

Komentirajte prvi

New Report

Close