Teroristi smanjili zaradu EuroDisneya

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 11. veljača 2016. u 11:58
Napadi u Parizu u studenom rezultirali osam posto manjom posjećenošću/REUTERS

Uz brojna otkazivanja rezervacija, na poslovanje pariškog zabavnog parka utjecalo i 4-dnevno žalovanje.

Francuski EuroDisney koji upravlja Disneylandom u Parizu u tromjesečju od listopada do siječnja zabilježio je osam posto manje posjetitelja i pad prihoda, pokazalo je poslovno izvješće. U istom su razdoblju prošle godine uprihodili 341,5 milijuna eura, a ove godine 337,6 milijuna eura što je pad od 1,1 posto.

Razlog su brojna otkazivanja rezervacija nakon terorističkih napada u Parizu lanjskog studenog, te četverodnevno zatvaranje parka – prvi put nakon njegova otvaranja 1992. godine – zbog proglašenja nacionalne žalosti. Također su slabije posjećeni bili i hoteli u Disneyevu resortu u pariškom Marne-la-Valleeu: jedan posto manje noćenja iako je trošak po sobi porastao za dva posto. S druge strane, kompanija Walt Disney u četvrtom tromjesečju 2015. bilježi rekordnu dobit od 2,9 milijardi dolara ili trećinu više na godišnjoj razini.

Prihodi su porasli 14 posto na 15,2 milijarde dolara, u čemu najveću ulogu ima rekordna zarada filma Ratovi zvijezda: Sila se budi od dvije milijarde dolara. Rast zarade od 22 posto bilježe i tematski parkovi u čemu prednjači dobra posjećenost Disneyevih parkova u SAD-u te rast dobiti odjela potrošačkih proizvoda od 23 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close