Ulažu 200 milijuna eura u optičku mrežu i žele napraviti telekomunikacijsko gradilište u cijeloj zemlji

Autor: Poslovni dnevnik , 09. ožujak 2017. u 14:49
Optički kabeli nezaobilazan su medij za internet velikih brzina/FOTOLIA

Mnoge razvijene zemlje još nisu shvatile značaj optičkog kabela kao medija za prijenos velikih brzina i da je u Njemačkoj ili Velikoj Britaniji dostupnost brzog interneta tek 5 posto, a u Portugalu 95 posto, ali i Njemačka i Velika Britanija shvatile su da će Industrija 4.0 zahtijevati brži ulazak u segment brzog interneta.

Predrag Ćulibrk, direktor Telekoma Srbije, najavio je da će ta kompanija ulagati u razvoj infrastrukture temeljene na optičkim kabelima i da je cilj da sljedećih godina od Srbije napravi telekomunikacijsko tržište. On je na Kopaonik business forumu rekao da je prvi zadatak u stvaranju preduvjeta za digitalizaciju dostupnost interneta u svako vrijeme i na svakom mjestu, izvještava Tanjug. "Telekom Srbije je shvatio da moramo brže ući u razvoj infrastrukture temeljene na optičkim kabelima. Sigurni smo da u tome nismo zakasnili", tvrdi Ćulibrk.

Malo kreditnih kartica
Prema njegovim riječima, mnoge razvijene zemlje još nisu shvatile značaj optičkog kabela kao medija za prijenos velikih brzina i da je u Njemačkoj ili Velikoj Britaniji dostupnost brzog interneta tek 5 posto, a u Portugalu 95 posto, ali i Njemačka i Velika Britanija shvatile su da će Industrija 4.0 zahtijevati brži ulazak u segment brzog interneta. "Potpisali smo najveći ugovor u povijesti naše kompanije s koncernom Huawei vrijedan 150 milijuna eura. Cilj nam je sljedećih godina napraviti telekomunikacijsko gradilište u cijeloj Srbiji. Vjerujem da ćemo uložiti više od 200 milijuna eura u razvoj", rekao je Ćulibrk. Od toga bi korist trebali imati i korisnici, prije svega kroz niže cijene.

 

150 milijuna

eura vrijedan je ugovor Telekoma Srbije s Huaweijem

Zasad, stanovnici Srbije plaćaju internet usluge po cijenama među najvišima u Europi, navodi se u izvještaju o internetu u službi razvoja Europe i središnje Azije, predstavljenom u Bukureštu, priopćila je Svjetska banka. Kako se navodi, regulatorni okvir Europske unije značajan je čimbenik koji utječe na zakonodavne reforme u zemljama kandidatima za ulazak u EU, poput Srbije. Unaprjeđenje logistike, tako što bi se omogućila veća konkurencija i usvajanje novih tehnologija u sektoru infrastrukture, pridonijelo bi otvaranju mogućnosti za e-trgovinu u zemlji. Nedostatak mogućnosti za online plaćanje prepreka je za razvoj e-trgovine u Srbiji, pri čemu samo 15 posto građana ima kreditnu karticu. Istovremeno, kako se navodi u izvještaju, Srbija je jedan od lidera u globalnoj ponudi online IT talenta.

Testiraju 5G mrežu
S duge strane, čelnici tri najveća srpska mobilna operatora najavljuju da bi 5G mreža za mobilnu telefoniju u Srbiji mogla zaživjeti 2020. godine. Neke od kompanija već testiraju takve mreže, ali je zasad u središtu pozornosti 4G mreža, koja ima sve veći broj korisnika. Direktor Telekoma Srbija Predrag Ćulibrk kaže da za 5G mrežu još ima vremena i da su sva tri operatora u Srbiji u investicijama koje se odnose na 4G mrežu. "Prije nešto više od godinu dana svaki operator je dao po 42 milijuna eura za licencije za 4G mrežu. Kada je u pitanju 5G, sve analize i predviđanja kažu da će 5G mreža u komercijalnu upotrebu krenuti od 2020. godine", kaže Ćulibrk, dodajući da veliki broj korisnika ima 4G kartice i koristi tu mrežu, ali nisu pokrivena sva naselja i autoceste, a pred operatorima je obveza ulaganja i povećanja kapaciteta postojeće mreže.  

Ingeborg ?fsthus, direktorica Telenora Srbija, objašnjava da je ta kompanija već testira nešto što je blisko 5G mreži, ali da je to zasada više zbog učenja. I ona kaže da je prioritet širenje 4G mreže. "5G će svakako biti potreban u budućnosti jer će biti potrebni sve veći kapaciteti, tehnologija koja će omogućiti da se sve događa odmah i sada", kaže ?fsthus. I Dejan Turk, direktor Vipa, navodi da se 5G mreža testira, ali da je zasada prioritet 4G mreža. "U fazi smo testiranja 5G tehnologije, Ipak, dok ne vidimo da se 4G tehnologija koristi cijelim kapacitetom nema potrebe za 5G mrežom. Do 2020. godine sigurno će biti raspisane licencije", kaže Turk. 

Čeka se nova regulativa

'EU nije zainteresirana za niže cijene roaminga u Srbiji'
Kada su u pitanju cijene roaminga, koje su u Srbiji i dalje visoke, a u EU je ta usluga ukinuta, čelnici sprskih telekom oparatera kažu da se nadaju kako će operatori u cijeloj regiji biti malo brži s promjenama". "Mi smo počeli snižavati cijene unutar Telekom Austria Groupa. Međutim, mora postojati neko partnerstvo, tipa 'sniziš ti cijenu meni, snizim je i ja tebi'. Nadam se da će za dobro korisnika doći do smanjenja cijena", kaže Dejan Turk, direktor Vipa. Ingeborg?Ofsthus, direktorica srpskog Telenora, vjeruje da će u budućnosti sigurno doći do jednake regulative kada je u pitanju roaming, kao što je ona koja važi u EU. Predrag Ćulibrk, direktor Telekoma Srbija, kaže da je bilo zahtjeva prema EU i EK kada je u pitanju roaming, ali da zasad nema spremnosti s njihove strane.

Komentari (5)
Pogledajte sve


pa 24

Prst gore za tebe!

pa 24

@super24 koliko imas godina?

jel ti život mnogo bolji otkad si dobio “optički” internet? pornići u HD sada teku glatko i možeš gledati 7 odjedanput? kako ti uopće znaš gdje je optika a gdje bakar? radiš u HT-u? profesionalni telekom instalater?

New Report

Close