‘TE Pljevlja 2 previše je rizičan poduhvat’

Autor: Poslovni dnevnik , 30. rujan 2015. u 21:59
Škoda Praha trebala bi izgraditi novi blok TE Pljevlja snage 254 megavata

Mreža za promjene JIE traži da Crna Gora odustane od nove termoelektrane u korist obnovljivih izvora.

Svaka odgovorna vlada sagledala bi globalne trendove, svoje potrebe i pritisak kredita na državni proračun i odložila planove za drugi blok Termoelektrane Pljevlja u korist solarnih i vjetroelektrana i povećanja energetske efikasnosti, rekao je za Vijesti Garret Tankosić-Kelly, direktor Mreže za promjene jugoistočne Europe (SEE Change Net).

On kaže da ne vidi razlog zašto bi netko želio investirati u toliko rizičan poduhvat, kada je velika mogućnost da TE Pljevlja 2 postana najveći energetski problem Crne Gore. K tome, Mreža za promjene JIE priredila je izvještaj o energetskoj učinkovitosti koji pokazuje da u građevinskom sektoru u regiji postoji veliki potencijal za uštedu energije, između 20 i 40 posto. Prema njegovim riječima, i talijanska kompanija A2A, suvlasnik Elektroprivrede CG, smatra da je pogrešno vrijeme za investiranje, a ugovor o kreditu će uglavnom ići na Škoda Prahu koja je spremna izgraditi TE snage 254 megavata.

Tankosić-Kelly navodi slučaj nedavno završene TE Šoštanj u Sloveniji, čiji je proračun bio 602 mil. eura, a na kraju će stajati 1,43 milijarde eura i predviđa se da će imati gubitak od 80 milijuna eura u prvoj godini rada. No, u crnogorskom Ministarstvu ekonomije smatraju da bi se s TE Pljevlja 2 ostvario strateški cilj države, osiguranje elektroenergetske neovisnosti, te bi se poboljšala sigurnost opskrbe potrošača. 

Komentirajte prvi

New Report

Close