Svjetsko vijeće za zlato pokrenulo raspravu o reformi tržišta zlata

Autor: Poslovni.hr/Hina , 08. srpanj 2014. u 15:07
Thinkstock

Svjetsko vijeće za zlato (WGC) pokrenulo je raspravu o reformi stotinu godina stare formule za izračun cijene plemenitog metala na londonskom tržištu.

Svjetsko vijeće za zlato (WGC) pokrenulo je raspravu o reformi stotinu godina stare formule za izračun cijene plemenitog metala na londonskom tržištu.

"Svjetsko vijeće za zlato dobilo je snažnu potporu za ključne principe reforme", ustvrdila je u jučerašnjem priopćenju nakon sastanka u Londonu na kojem se raspravljalo o promjenama izvršna direktorica Vijeća Natalie Dempster.

"Nalazimo se na početku procesa koji će rezultirati reformiranom i moderniziranom referentnom cijenom zlata a time i širim rasponom tržišnih sudionika", dodala je Dempster.

Naglašava pritom da nitko od sudionika londonskog sastanka ne smatra da postojeći model treba odbaciti. "Postignut je vrlo jasan konsenzus da korisnici žele reformu a ne novi model", kazala je za Reuters dužnosnica WGC-a.

WGC je u Londonu organizirao raspravu o modelima modernizacije takozvane londonske formule za cijenu zlata (London Gold Fix). Na skupu su sudjelovala 34 izaslanika koji su predstavljali sve sektore industrije, te središnje banke, banke-dobavljači i burze.

Među ključnim točkama na dnevnom redu bila je "potreba jedinstvene, pouzdane, referentne cijene", navodi se u priopćenju WGC-a.

Londonska formula utječe na milijarde dolara transakcija povezanih sa zlatom širom svijeta a svakog je dana točno u 10,30 sati po londonskom vremenu određuju četiri banke, britanske Barclays i HSBC, kanadska Scotiabank i francuski Societe Generale.

Sve su četiri banke članice Kompanije za utvrđivanje cijene zlata a dogovaraju je dva puta dnevno. Deutsche Bank je također bila članica ali se ove godine povukla.

Postupak počinje takozvanom spot cijenom zlata koja se temelji na važećim tržišnim cijenama za ugovore o fizičnoj isporuci plemenitog metala. Četiri banke potom objavljuju jesu li zaintresirane kupiti ga po toj cijeni koja može varirati ovisno o odnosu ponude i potražnje. Potom se određuje cijena.

Sustav je ove godine zapao u krizu nakon što su britanski regulatori odrezali Barclaysu kaznu od 26 milijuna funti (33 milijuna eura) temeljem priznanja bivšeg trgovca da je pokušao manipulirati cijenom.

Cijene zlata povremeno bilježe snažne oscilacije jer se metal smatra sigurnim ulaganjem u razdobljima geopolitičkih napetosti. Tako se proteklih tjedana zlato pojačano kupovalo zbog nasilja u Iraku.

Prošlog je tjedna cijena zlata na londonskom tržištu poskočila na najvišu razinu u tri i pol mjeseca od 1.334,06 dolara za uncu.

Analitičari smatraju da bi reforma mogla podići tržišnu cijenu zlata.

Komentirajte prvi

New Report

Close