Svjetska banka očekuje usporavanje rasta svjetskoga gospodarstva

Autor: Tomislav Oharek , 16. siječanj 2013. u 22:00
Svjetska Banka prognozira rast svjetskog gospodarstva od 2,4 posto/FOTOLIA

Najveće prijetnje i dalje dolaze iz SAD-a gdje i dalje nema jasnog rješenja nesuglasica oko proračunske politike.

Četiri godine nakon izbijanja globalne financijske krize najgore je, čini se, prošlo, no globalno je gospodarstvo i dalje krhko, poručila je Svjetska banka u najnovijem izvješću o ekonomskim izgledima u kojemu je oštro smanjila procjenu rasta svjetskoga gospodarstva u ovoj godini. Svjetska banka procjenjuje da je prošle godine globalni bruto domaći proizvod (BDP) porastao 2,3 posto, a ove se godine očekuje neznatno rast od 2,4 posto. To je pak znatno manje od tri posto koliko je Banka procjenjivala u izvješću iz lipnja prošle godine. Postupno ubrzavanje rasta globalnoga gospodarstva Svjetska banka očekuje 2014., kada bi BDP trebao ojačati 3,1 posto, a 2015. svjetsko gospodarstvo moglo bi pak porasti za 3,3 posto.

Rizici u SAD-u
No najveća prepreka ostvarivanju ovogodišnjih prognoza rasta dolazi iz Sjedinjenih Američkih Država. Naime ekonomisti Svjetske banke naglašavaju kako bi najveće svjetsko gospodarstvo ove godine moglo ponovno kliznuti u recesiju ako se provedu planirane restrikcije proračuna u ožujku. S druge strane, očekuje se kako će se kriza u eurozoni nastaviti tijekom cijele ove godine, a i zemlje u razvoju koje su bile zamašnjak rasta svjetskog gospodarstva polako gube dah. "Bit će ovo godina rizika. Iako su se financijska tržišta stabilizirala i dalje ne vidimo oporavak rasta. Mir na tržištu se može održavati godinu ili dvije, no ukoliko on nije argumentiran realnim rastom lako bi se ponovno mogli vratiti financijski rizici", ističe za The Wall Street Journal glavni ekonomist svjetske banke Kaushik Basu.˝Valja napomenuti kako su se projekcije Svjetske banke u posljednjih godina često pokazale preoptimističnima. Zato u banci reviziju rasta svjetskog gospodarstva sa tri na 2,4% posto pravdaju manjim investicijama od očekivanoga u SAD-u te nesigurnostima glede američke proračunske politike. "Oporavak koji je Banka lani očekivala vjerojatno će nastupiti tek potkraj prvog i u drugom tromjesečju ove godine, ne prije", tvrdi Andrew Burns, vodeći autor izvješća o globalnim gospodarskim izgledima.

Rast svjetske trgovine
U Banci se ograđuju i mogućim scenarijem obnovljene krize u eurozoni, a što bi usporilo rast svjetskog gospodarstva ove godine na 1,3 posto.Banka je smanjila procjene ovogodišnjeg rasta i za zemlje u razvoju, koje su lani ostvarile najnižu stopu rasta u posljednjem desetljeću, 5,1 posto. Ove bi godine te zemlje mogle ostvariti gospodarski rast od 5,5 posto, a u lipnju prošle godine Banka je očekivala rast od 5,9 posto. Iduće godine gospodarski rast tih zemalja mogao bi se ubrzati na 5,7 posto, a u 2015. na 5,8 posto.Prije financijske krize u 2007., te zemlje u cjelini ostvarivale su gospodarski rast od otprilike 7,5 posto godišnje, a samo Kina od 10 posto. Svjetska banka predviđa da će kineski gospodarski rast dosegnuti ove godine 8,4 posto, no da će do 2015. usporiti na 7,9 posto.Iako u izvještaju nema pojedinačnih podataka za Hrvatsku ona se nalazi u skupini visokodohodovnih država, odnosno onih koje su 2010. godine imale BDP po stanovniku veći od 12.276 dolara. Rast BDP-a te skupine država prošle je godine iznosio 1,3 posto, koliko bi trebao iznositi i ove godine. Ekonomisti Svjetske banke očekuju kako će on ipak porasti 2014. na dva posto, dok bi godinu kasnije trebao porasti na 2,3 posto.Ekonomisti očekuju kako će ukupni volumen svjetske trgovine imati rast od šest posto ponajviše zahvaljujući rastu domaće potražnje u zemljama u razvoju i stvaranju novih trgovačkih veza.

EBRD o novoj Europi

Najgore je prošlo

Gospodarska kriza u novoj Europi dosegnula je dno, konstatirao je čelnik Europske banke za obnovu i razvitak (EBRD), signalizirajući da će bančine ažurirane prognoze ukazati na poboljšanje prvi puta otkako je većina gospodarstava u regiji ponovo počela klizati u recesiju. Predsjednik EBRD-a Suma Chakrabarti konstatirao je da su negdje od 2011. gospodarske prognoze koje EBRD objavljuje svaka tri mjeseca redovno upućivale na pogoršanje gospodarskih uvjeta. To bi se sada trebalo promijeniti, ističe on u najavi ažuriranih prognoza koje će banka objaviti idućeg tjedna. "Smatramo da smo ponovo na uzlaznoj putanji. Ona će biti blaga, odnosno rast neće biti snažan, a i varirat će od zemlje do zemlje. Držimo ipak da ćemo 2013. i 2014. ponovno biti na krivulji rasta", poručio je Chakrabarti u razgovoru za Reuters.

Komentirajte prvi

New Report

Close