Šumski požari progutali zalihe nafte

Autor: Sergej Novosel Vučković , 26. lipanj 2016. u 21:59
U Kanadi uništeni resursi/Ivana Ivanović/PIXSELL

Srednja i Južna Amerika zbog katastrofe u Kanadi okreću se Aziji.

Zbog šumskih požara koji su nedavno harali Kanadom, a koji su nanijeli i goleme štete u proizvodnji nafte od bitumenskoga pijeska, Srednja i Južna Amerika, koje su naftu zbog blizine dobivale uglavnom iz Kanade i Meksičkog zaljeva, morat će se okrenuti drugim izvorima, preko Pacifika, u Aziji, gdje ima i viškova.

"Šumski požari u kanadskoj državi Alberti i rafinijerske teškoće u Kaliforniji utjecale su na nestašicu, i to baš u vrijeme kad je i potražnja za benzinom u samom SAD-u porasla zbog početka ljeta kad se i više vozi. Zato je prilika da se nafta nabavi iz Singapura" – govori energetska  konzultantica Sri Paravaikkarasu.  Ističe da u prilog uvozu nafte iz Azije govore i njene više cijene na zapadu, u usporedbi s onima na istoku.

Naime, azijski 92-oktanski benzin od 1. do 22. lipnja stajao je 56,84 dolara po barelu, a američki NYMEX istodobno je bio 67,20 dolara. Ta razlika od više od 10 $ olakšala bi i prijevoz tereta tankerima prema zapadu, kažu trgovci za Reuters. Doduše, još se ne zna koje bi luke povezivali, no navodno bi pristaništa bila i u Meksiku. Neki potezi već su povučeni, jer je od 9. do 15. lipnja iz Singapura prema Peruu otplovilo 35.500 tona nafte, navodi singapurska agencija za međunarodnu trgovinu. Tamo su zalihe 13 milijuna barela, no neki sumnjaju u to da bi pojačan uvoz iz Azije imalo smanjio viškove.

Komentirajte prvi

New Report

Close