Želite dobru zaradu? Zaobiđite Njemačku, Britaniju i Švicarsku i preselite se ovdje

Autor: Tomislav Pili , 10. siječanj 2019. u 14:28
Foto: Getty Images

U prednosti najveće europske ekonomije anketirani ističu mogućnost razvoja karijere uz ravnotežu privatnog i poslovnog života te sigurnost radnog mjesta.

Tko želi razviti svoju karijeru, trebao bi odabrati selidbu u Njemačku, Veliku Britaniju ili Švicarsku dok dobra zarada strane radnike čeka u državama Bliskog istoka, pokazuje istraživanje banke HSBC.

Istraživanje za 2019. temelji se na anketi više od 22.000 stranih radnika zaposlenih u 163 države svijeta, a pokazuje koje su države najbolje za strane radnike u nizu aspekata, poput ravnoteže između poslovnog i privatnog života, mogućnosti zarade ili mogućnosti razvoja karijere. Izvješće pokazuje kako najbolje države za iseljavanje više nisu na američkom i azijskom kontinentu, već u Europi i Bliskom istoku.

Tako je Singapur ispao iz prvih pet najboljih dok se SAD, Kanada i Hong Kong nalaze u prvih 10. Na prvom je mjestu Njemačka koja se u odnosu na lanjsku ljestvicu popela za jedno mjesto. Poznata po svojoj reputaciji efikasnog i produktivnog gospodarstva, najveća europska ekonomija ocijenjena je kao središte za razvoj karijere, što je istaknulo 65 posto anketiranih koji su našli posao u toj državi. Međutim, napredak u karijeri u njemačkom slučaju ne znači i žrtvovanje privatnog života.

 

95 posto

stranaca u UAE uz plaću dobiva i povlastice

Štoviše, dvije trećine stranih radnika istaknulo je kako se njihova ravnoteža između poslovnog i privatnog života poboljšala nakon preseljenja u Njemačku. Od ostalih pozitivnih stvari stranci ističu njemačku radnu kulturu u čemu je bolja samo Švedska te razinu sigurnosti radnog mjesta. Naime, zahvaljujući visokoreguliranom tržištu rada, gotovo tri četvrtine anketiranih ističe bolju sigurnost posla u odnosu na onu u domovini. Na drugom je mjestu Bahrein koji je skočio 10 mjesta u odnosu na lanjsku ljestvicu zahvaljujući velikodušnim financijskim ponudama tamošnjih poslodavaca.

Bolju plaću nego u domovini istaknulo je impresivnih 77 posto anketiranih, nasuprot 62 posto prošle godine. Novac dolazi i za niz drugih stvari – subvencioniranje smještaja i zrakoplovnih karata te plaćanje zdravstvenog osiguranja. Unatoč neizvjesnosti kako će izgledati brexit, na treće se mjesto najpoželjnijih država probila Velika Britanija skočivši za šest mjesta. Uz dobru ravnotežu privatnog i poslovnog života te dobre plaće, 58 posto ispitanika ističe radnu kulturu koja je u Britaniji bolja nego u njihovim državama.

No, "Otok" je po mišljenju stranaca najbolja zemlja na svijetu za stjecanje novih vještina i četvrta na ljestvici najpogodnijih za napredak u karijeri, nakon Hong Konga, SAD-a i Singapura.

Četvrto mjesto zadržali su Ujedinjeni Arapski Emirati koji kao i Bahrein privlače iznadprosječnim primanjima. Čak 95 posto anketiranih otkriva kako su u sklopu financijskog paketa dobili i dodatne povlastice, a 73 posto ističe da su primanja bolja nego u domovini. Polovica ističe i radnu kulturu. Peta je Švicarska koja je godinama pri vrhu najpoželjnijih država. U njezinu slučaju 62 posto ispitanika ističe kako zemlja pruža dobro okružje za profesionalni razvoj. No, po pitanju plaća Švicarska je odmah nakon Bahreina, pa 76 posto ispitanika kaže kako su im se primanja poboljšala nakon preseljenja. 

Komentirajte prvi

New Report

Close