Strabag i Končar počeli gradnju HE Vranduk pokraj Zenice

Autor: Poslovni.hr , 08. rujan 2016. u 21:59
Foto: Pixsell

U HE Vranduk, snage 19,6 megavata, uloženo 450 mil. kn.

Počeli su radovi na izgradnji HE Vranduk, na rijeci Bosni pokraj Zenice, prve poslijeratne hidroelektrane Elektroprivreda BiH. Na svečanom otvaranju radova Nermin Džinđić, ministar energije, rudarstva i industrije FBiH, rekao je da je iskorištenost hidropotencijala u BiH manja od 50 posto.

JP Elektroprivreda BiH potpisala je početkom godine ugovor s kompanijama Strabag i Končar – KET, vrijedan 112,3 milijuna KM (oko 450 mil. kuna) koji sudjeluju na gradnji. Prvih mjeseci ove godine obavljeni su pripremni radovi, a jučer je počela službena izgradnju. Završetak radova planiran je za 11. studeni 2019. godine. Prema ugovoru, dogovoren je sistem “ključ u ruke”, što obuhvaća izradu projektne dokumentacije, proizvodnju, isporuku i montažu opreme, izvođenje građevinskih radova, testiranje i puštanje u pogon postrojenja.

HE Vranduk instalirane snage 19,6 megavata, proizvodit će 100 gigavatsati električne energije godišnje, čime će biti povećan udio proizvedene električne energije iz obnovljivih izvora s ciljem smanjenja emisije ugljičnog dioksida.

Izgradnja će omogućiti zapošljavanja domaće radne snage, posebno građevinske operative, dok razdoblje eksploatacije objekta osigurava otvaranje novih radnih mjesta i raspodjelu koncesijskih, vodnih i drugih vrsta naknada, milijunske prihode lokalnoj zajednici i FBiH. Ovaj projekt financira se sredstvima Elektroprivreda BiH i kreditima Europske investicijske banke (EIB) i EBRD-a.

Komentirajte prvi

New Report

Close