Standard bijelaca tek za 228 godina

Autor: Tomislav Pili , 11. kolovoz 2016. u 21:59
Afroameričke i latino obitelji osobito je teško pogodila nedavna recesija/REUTERS

Uz ovakvu poreznu politiku, bjelačka kućanstva uvećavat će imovinu za 18.000 dolara godišnje, a crnačka za 750 dolara.

Ako se u SAD-u zadrže sadašnje porezne politike,  afroameričkim kućanstvima trebat će 228 godina da dostignu sadašnju razinu imovine bjelačkih kućanstava, dok će Amerikancima latinoameričkih korijena trebati 81 godina. Rezultat je to istraživanja dvaju američkih think tankova, a rezultati su naglasili rastuću ekonomsku nejednakost među američkim građanima prema boji kože.

 

84posto

uvećala se imovina bjelačkih obitelji od 1986., tri puta više od afroameričkih

Na temelju podataka američke središnje banke Fed u posljednja tri desetljeća analitičari su ustanovili da je prosječna imovina bjelačkog kućanstva u tom razdoblju uvećana za 84 posto. To je tri puta više od rasta imovine afroameričkog kućanstva te 1,2 puta više od latinoameričkih obitelji.

Ako se ta dinamika nastavi u budućnosti, bjelačke obitelji imovinu će uvećavati za 18.000 dolara godišnje, latino za 2250 dolara, a crnačke za svega 750 dolara, prenosi Wall Street Journal. Ekonomska nejednakost osobito je povećana za vrijeme recesije prije nekoliko godina kada su afroameričke i latino zajednice bile osobito teško pogođene nezaposlenošću.No, tu je i problem porezne politike koja više ide na ruku imućnijim obiteljima. Jedno od rješenja bilo bi snažnije oporezivanje bogatijih Amerikanaca, navode aktivisti.

Komentirajte prvi

New Report

Close