Srpski Ikarbus proizvodit će kineske električne autobuse

Autor: Poslovni dnevnik , 27. studeni 2015. u 10:06
Higer je najveći kineski proizvođač autobusa

Kina Hrvatskoj nudi suradnju u razvoju riječke luke i željeznice, a s BiH je dogovorila gradnju TE Banovići.

Srbija ja na ekonomskom forumu između Kine i zemalja središnje i istočne Europe, održanom u kineskom gradu Suzhou, potpisala najveći broj sporazuma, a riječ je o suradnji u području energetike, cestovne i željezničke infrastrukture, poljoprivrede i turizma.

Najveću pozornost srpskih medija koji su pratili forum u Kini privukla je najava premijera Aleksandra Vučića da će Kinezi, po uzoru na industrijski park u Suzhou, pripremiti studiju izvodljivosti za izgradnju industrijskog parka u Beogradu. Poslovni park u Suzhou, u kojem su smještene kompanije kao što je Philips, Nokia, Samsung, Daimler Chrysler, BASF, Johnson & Johnson i druge globalne tvrtke, najuspješniji je u Kini, a BDP mu je pet puta veći od srpskog. Prema Vučićevim riječima, kineske kompanije gradit će beogradski industrijski park, nakon čega će i druge kineske kompanije doći u Srbiju.

 

50tisuća

kućanstava opskrbit će strujom srpska TE na otpad koju će graditi Kinezi

On je posjetio i tvornicu autobusa Higer, najvećeg kineskog proizvođača, te je izjavio da kineska kompanija i srpski Ikarbus već razgovaraju i da vjeruje kako će Srbija u novom industrijskom parku, zajedno sa Siemensom, moći proizvoditi električne autobuse kakve proizvode Kinezi, i to za domaće, ali i strana tržišta. Također, veća ulaganja u Srbiju najavio je i kineski telekomunikacijski div Huawei. Kada je riječ o energetskim projektima, prije polaska u Kinu srpski ministar energetike Aleksandar Antić, najavio je potpuno novi projekt, elektranu koja za proizvodnju električne energije kao gorivo koristi otpad.

Ako se potpiše ugovor s kineskom kompanijom zainteresiranom za taj projekt, strujom proizvedenom u tom objektu moglo bi se opskrbiti između 45.000 i 50.000 kućanstava i riješti probleme koje s otpadom ima Srbija. Usto, Kinezi uskoro trebaju početi gradnju novog bloka termoelektrane Kostolac B za koju je kredit ranije odobren, čime će Srbija nakon nekoliko desetljeća dobila prvi novi energetski objekt, termoelektranu snage 350 megavata. I u BiH su kineske kompanije usmjerene na energetiku. Na gospodarskom forumu direktor Rudnika mrkog uglja Banovići Munever Čergić s kineskom kompanijom Dongfang Electric potpisao je ugovore o gradnji TE u Banovićima.

Ugovor po snačelu "ključ u ruke" odnosi se na prvi blok TE snage 350 megavata, vrijednim 400 milijuna eura. U pripremi su drugi projekti s Kinezima vrijedni dvije milijarde eura. Kada je riječ o hrvatsko-kineskim gospodarskim odnosima, kineski premijer Li Keqiang pozvao je na sastanku s predsjednikom Hrvatskog sabora Josipom Lekom, na veću suradnju na području infrastrukture i poljoprivrede. Li je rekao da će Kina pridonijeti hrvatskim infrastrukturnim projektima kao što su luka Rijeka i željeznica koja povezuje Rijeku s Mađarskom. Kina želi suradnju i na području poljoprivrede, zrakoplovstva i turizma. 

Komentirajte prvi

New Report

Close