Srbija traži 750 inženjera za tvornicu čipova

Autor: Rato Petković / VLM , 12. veljača 2013. u 13:50
Arapi traže novu lokaciju za tvornicu

Tvrtka Mubadala iz UAE-a uložila bi četiri milijarde eura ako Srbija osigura stručnjake, kojih sada ima samo 250.

Srbiji nedostaje 750 inženjera visoke tehnologije da bi zadovoljila ponudu šeika Muhamed bin Zajed al Nahjana da u njoj bude podignuta tvornica za proizvodnju čipova vrijedna četiri milijarde eura.

Zbog toga je vlada uputila poziv inženjerima koji su proteklih godina napustili zemlju da se vrate.Emiratska kompanija Mubadala, koja proizvodi 20 posto svjetske produkcije čipova, voljna je investirati pod uvjetom da Srbija osigura tisuću inženjera visoke tehnologije. U zemlji ih ima 250, pa je sada nastala utrka za preostalih 750. Mubadala je u vlasništvu investicijske tvrtke Abu Dabia, koja traži lokaciju za novu investiciju. Kako su s Ujedinjenim Arapskim Emiratima ugovoreni poslovi u više djelatnosti, od poljoprivrede, do vojne industrije i otvaranja poslovne banke, šeik Muhamed bin Zajed al Nahjan srpskoj je vladi ponudio da u Srbiji bude izgrađena navedena tvornica. Od Srbije se traži da pokaže ima li tehnološke, znanstvene i istraživačko-razvojne kapacitete.Srbija ima stručnjake koje se bave proizvodnjom softera, ali je manje onih koji su upućeni u izradu čipova.

Prema riječima Jasne Matić, specijalne savjetnice u Ministarstvu financija, Srbija bi trebala imati svoju "Silicijsku dolinu". Obavljene su i konzultacije s beogradskim Elektrotehničkim fakultetom o mogućnosti školovanja potrebnih kadrova. Branko Kovačević, dekan Elektrotehničkog fakulteta, tvrdi kako zemlja ima dovoljno kadrova za najavljenu investiciju emiratske kompanije, ali je, usto neophodno uspostaviti suradnju sa srpskom dijasporom u kojoj ima mnogo kadrova na visokim pozicijama s kojima je potrebno doći u kontakt. Vlada, dakle, kani u cijeli posao uključiti stručnjake koji se nalaze u inozemstvu. Njima će biti upućeni svi tehnički podaci kako bi se odazvali pozivu da se priključe realizaciji dosad najvrijednijeg projekta u zemlji. 

Komentirajte prvi

New Report

Close