Srbija napokon u plusu s Hrvatskom

Autor: Sergej Novosel Vučković , 22. rujan 2016. u 21:59
Vanjskotrgovinska razmjena je u suficitu 11,8 milijuna eura/Marijan Sušenj/PIXSELL

Bolje izvoz nego uvoz.

Prvi put u ovom desetljeću, radosno je objavila beogradska Politika, vanjskotrgovinska razmjena Srbije s Hrvatskom je u plusu.

U prvih sedam mjeseci 2016., kazuju rezultati Privredne komore Srbije, suficit u razmjeni sa zapadnim EU susjedom je 11,8 milijuna eura; robna razmjena iznosila je 501,2 milijun eura i porasla 6,8 posto, uvoz iz Hrvatske rastao je manje, za 0,2 posto i do srpnja je u ovoj godini bio 244,7 milijuna eura…, ali je zato izvoz srpskih roba u Hrvatsku narastao za 13,9 posto na 256,5 milijuna eura. Najviše za Hrvatsku, po vrijednosti, odlaze bakar, električna energija i – ženski kupaći kostimi, dok je u TOP 10 samo jedan prehrambeni artikl, suncokretovo ulje tvornice Dijamant iz Zrenjanin, a koja je, znamo, vlasništvo Agrokora Ivice Todorića, najbogatijeg Hrvata.

"Agrokor je i među najvećim ulagačima, a preko Ideje, Mercatora i Rode ima i velik dio maloprodajnoga tržišno kolača. Hrvatske tvrtke u Srbiji imaju oko 200 kćerki tvrtki, do 2015. u Srbijiu su uložile 704 milijuna eura, dok je naših tvrtki u Hrvatskoj jako malo, investicija još manje", kažu iz Privredne komore za Politiku. Ni veliki poput Miroslava Miškovića i najvećih uspjeha njegove Delte, nisu ostavili investicijski trag, pa je za srpske poduzetnike, drži se, Hrvatska i dalje najzatvorenije tržište. 

Komentirajte prvi

New Report

Close