Srbija Hrvatskoj objavila šećerni rat

Autor: Poslovni.hr , 30. rujan 2012. u 13:52
PXL

Odluka Vlade Srbije o zabrani izvoza suprotna je pravilima Cefte.

Iako je kampanja prerade šećerne repe u punom jeku, ni dva tjedna otkako je Srbija uvela tromjesečnu zabranu izvoza šećerne repe, koja se odnosi i na ugovorenu proizvodnju i oranice hrvatskih šećerana u Vojvodini, u Hrvatsku nije ušao nijedan kilogram dragocjene sirovine, piše Večernji list.

U trima hrvatskim šećeranama, Tvornici šećera Osijek, županjskoj Sladorani te Viru očajni su. Ne riješi li se problem u idućih pet-šest dana hrvatska će industrija šećera pretrpjeti štetu veću od 10 milijuna eura. Toliko, naime, gubi samo na repi iz Srbije, ne računajući 30% manje prinose kod kuće zbog suše, od čega bi polovica završila i u državnom proračunu. Stoga je u jeku šećerne krize mlaka reakcija Vlade i resornog ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine u najmanju ruku začudna. Iz Jakovinina ministarstva jučer su tek ponovili da nemaju komentara dok traju konzultacije sa Srbijom, no očekuje se da će Beograd u ponedjeljak odlučiti hoće li u Hrvatsku pustiti repu koja je ugovorena.

– Ministarstvo poljoprivrede i Državni ured za trgovinu i politiku angažirali su se na rješavanju nastalog problema. No Srbiju može uvjeriti jedino intervencija nadležnih tijela EU tako da joj zabrane izvoz šećera u EU s obzirom na to da opstruira slobodnu tržišnu utakmicu. Odluka Vlade Srbije u suprotnosti je sa svim pravilima Svjetske trgovinske organizacije, Cefte, sa sporazumom o zaštiti ulaganja između Hrvatske i Srbije i drugim međunarodnim sporazumima – kaže predsjednik uprave osječke šećerane Ilija Nedić za list. Članak u cijelosti pročitajte ovdje.

Komentirajte prvi

New Report

Close