Slovenski Unior prodaje Terme Zreč te skijališta Rogla i Krvavec

Autor: Darko Bičak , 21. listopad 2013. u 16:53
Skijalište Krvavec nalazi se 25 kilometara od Ljubljane i blizu mu je zračna luka

U prvom polugodištu Unior je imao 88,7 mil. eura prihoda, što je u odnosu na prošlu godinu rast od 13%.

Slovenski Unior, jedna od najvećih tvrtki za proizvodnju alata u jugoistočnoj Europi, zbog velikih dugovanja kreće u rasprodaju svojeg portfelja koji mu ne spada u temeljnu djelatnost. 

Rast prihoda
To se prije svega odnosi na turizam. Naime, kako pišu slovenski mediji, na bubanj će skijališta Rogla i Krvavec te Terme Zreč. Za sada još nije poznato da li će se turističke tvrtke prodavati odvojeno ili u paketu, no odluka bi trebala biti donesena do kraja godine. Slovenski dnevni list Dnevnik piše da su na taj korak Unior prisilile banke vjerovnici. Unior grupa bankama duguje više od 150 milijuna eura, a samo na matični Unior otpada 143 milijuna eura. Sporazumom je dogovoreno da bi to kreditno zaduženje do 2016. trebalo spasti na 125 milijuna eura, a do 2019. na manje od 70 milijuna.

Procjenjuje se da Unior ovaj plan namjerava ispoštovati više prodajom svojih tvrtki koje mu nisu nužne za temeljnu djelatnost, a manje samim povećanjem prihoda od proizvodnje metalnih dijelova i alata. U prvom polugodištu Unior je imao 88,7 milijuna eura prihoda, a što u odnosu na prošlu godinu predstavlja rast od 13 posto. Istovremeno je zabilježena dobit od 1,9 milijuna eura. Očekivanja za cijelu 2013. godinu su na razini od 160 milijuna eura prihoda i dobiti od 3,2 milijuna. Skijalište Krvavec, koje se nalazi 25 kilometara od Ljubljane, najbliže je skijalište nekoj međunarodnoj zračnoj luci u Europi – Brnik je udaljen samo osam kilometara. 

Proljetno skijanje
Skijalište ima 30 kilometara uređenih staza, na nadmorskoj visini od 1450 do 1971 metar. Zbog pogodne lokacije skijaška sezona počinje već koncem studenog i traje više od 150 dana, do prvih dana mjeseca svibnja. Skijalište svake sezone jamči 100 skijaških dana. 

Komentirajte prvi

New Report

Close