Slovenski ministar prometa: ‘Da’ autocesti do Macelja, no s malim zakašnjenjem

Autor: Poslovni.hr/Hina , 23. listopad 2014. u 15:10
Photo: Matija Topolovec/PIXSELL

“To je moja želja, ta mogućnost postoji i sada je nastojimo provjeriti u kontaktima s Europskom unijom”, kazao je slovenski ministar prometa dodajući da se ubrzo očekuje i odgovor iz Bruxellesa.

Slovenska autocesta prema hrvatskom graničnom prijelazu Macelj bit će sigurno dovršena iako će radovi možda nešto kasniti u odnosu na raniji plan po kojemu bi se otvorila pred ljetnu turističku sezonu 2018. godine, potvrdio je u četvrtak u mjestu Podlehnik, u razgovoru s lokalnim vlastima uz trasu autoceste, slovenski ministar prometa Peter Gašperšič.

"Autocesta do Macelja bit će dovršena, ali sa zakašnjenjem od nekoliko mjeseci", kazao je Gašperšič te dodao da Slovenija pregovara s Europskom unijom da se 85 posto troškova za taj projekt osigura iz europskih fondova.

"To je moja želja, ta mogućnost postoji i sada je nastojimo provjeriti u kontaktima s Europskom unijom", kazao je slovenski ministar prometa dodajući da se ubrzo očekuje i odgovor iz Bruxellesa.

Razgovoru ministra i lokalnih vlasti bili su nazočni i predstavnici državne tvrtke DARS, koja upravlja autocestama i planira njihovu gradnju. DARS je ranije predviđao da bi 250 milijuna eura troškova za dovršetak tzv. štajerske autoceste osigurao vlastitim sredstvima i kreditima, a pola iz sredstava EU-a. No, sada se ocjenjuje da bi europskih sredstava moglo biti i više, među ostalim i zato jer je europska povjerenica za promet na prijedlog slovenske vlade postala Violeta Bulc, koja ističe važnost transeuropskih koridora za cijelu Europu. Uz to, sada u DARS-u procjenjuju da autocesta neće biti dovršena do početka ljetne sezone 2018. godine, kako se ranije planiralo.

Gašperšič je o autocesti razgovarao s lokalnim vlastima zbog ogorčenja koji su mu izrazili ministrovim ranijim izjavama kojima je relativizirao taj prometni pravac.

Prilikom stupanja na dužnost Gašperšič je izjavio da Slovenija nema dovoljno novaca za sve infrastrukturne projekte te da autocesta prema Macelju ne može biti slovenski prioritet. Time je izazvao prosvjede lokalnih vlasti koje su čak prijetile mogućom blokadom ako se gradnja bude previše odgađala.

Gašperšič je lokalnim načelnicima u četvrtak objasnio da je njegova izjava pogrešno protumačena i da će se autocesta do Macelja izgraditi, iako uz manje zakašnjenje.

Komentirajte prvi

New Report

Close