Slovenska tvrtka prijavila krađu bitcoina 'tešku' više od 60 milijuna eura

FOTO: Thinkstock FOTO: Thinkstock

Slovenska policija potvrdila je u četvrtak da joj je tvrtka sa sjedištem u Sloveniji koja se bavi kriptovalutama prijavila nestanak velike količine bitcoina iz njihova e-novčanika.

Prijavu o napadu na informatički sustav, pri čemu je iz elektroničkog novčanika nestalo gotovo 4.700 bitcoina, podnijela je start-up tvrtka NiceHash koju su, prema napisima medija, osnovala dva slovenska državljana.

Ta tvrtka djeluje kao burza kriptovalutama i svojevrsna mjenjačnica. Njezini klijenti i korisnici s kojima je povezana preko svojih računala, među ostalim, "rudare" (kopaju) bitcoine, s kojima onda trguju na tržištu kriptovaluta.

Policija događaj tretira kao sumnju na protuzakonit upad u tuđi informatički sustav i krađu kojom je uzrokovana "velika materijalna šteta radi stjecanja protupravne imovinske koristi".

Zbog istrage koju vode stručnjaci za borbu protiv računalnog kriminaliteta u policiji navode da u sadašnjem trenutku istrage o predmetu ne može ništa više reći, prenijeli su mediji koji navode da nanesena šteta prelazi iznos od 60 milijuna eura.

Riječ je o prvom velikom slučaju krađe kriptovalute u Sloveniji, a NiceHash je klijente s kojima posluje već obavijestio o razmjerima slučaja i zamolio ih za strpljenje dok traje istraga.

Komentari (2)
 • Vortac
  Vortac 8:55 8.12.2017.

  miami


  Dragi klijenti,
  obavještavamo Vas. da nam je ukradeno Vaše učešće u e-novčaniku. Bitcoini - su negdje……naći ćemo ih.. ali, Vaše učešće koje ste uplaćivali u opipljivoj valuti..trenutno nam , zbog istrage -nije dostupno….

  Dragi dioničari,

  obavještavamo vas da vaše dionice iz Agrokorova koncerna više ne vrijede ništa. Svejedno, platit ćete sve Todorićeve dugove, kao i usluge hrvatskih nadzornih i regulatornih institucija koje su vas štitile od ovog scenarija. I samo da vas podsjetimo, vaš obavezni mirovinski fond je mimo vašeg znanja kupovao te iste dionice, pa prekrižite i to.

  Nadamo se i daljnjoj uspješnoj pljačk… pardon… poslovnoj suradnji.

 • miami
  miami 18:28 7.12.2017.

  Dragi klijenti,
  obavještavamo Vas. da nam je ukradeno Vaše učešće u e-novčaniku. Bitcoini - su negdje……naći ćemo ih.. ali, Vaše učešće koje ste uplaćivali u opipljivoj valuti..trenutno nam , zbog istrage -nije dostupno….

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!