Slovenija diže potpore voćarima

Autor: Poslovni dnevnik , 09. siječanj 2018. u 22:00
Slovenske nasade jabuka lani je potpuno uništio jaki mraz, ostao je samo uvoz/Thinkstock

Očekuje se povećanje potpore za navodnjavanje od 30 do 50%, a s dodatnom opremom čak 70% vrijednosti ulaganja, kao i povoljni krediti.

Slovenski uzgajivači voća proizveli su prošle godine manje od deset posto od uobičajene količine jabuka zbog jakok proljetnog mraza.  Nekoliko tisuća tona domaćih jabuka ubrzo je nestalo iz trgovina, dostupni su samo slovenski samo zlatni delišes i granny smith, dok su crvene sorte jabuka uglavnom iz drugih zemalja.

Jabuke i iz Hrvatske
Većina uvezenih jabuka dolaze iz Italije, Poljske, Njemačke i Austrije, kao i Hrvatske, Mađarske, Srbije i Slovačke.

"Nepravedno bi bilo tvrditi da su slabije od slovenskih", kaže Boštjana Kozole, predsjednik sekcije voća u Poljoprivrednoj komori i direktor najvećeg slovenskog proizvođača jabuka Evrosad.  Slovenski potrošači već drugu godinu zaredom lišeni su jabuka na koje su naviknuti, piše Delo. Slovenska jabuke i jabuke proizvedene u okolici, poznate su kao jedne od najkvalitetnijih zbog ekstremnih vremenskih uvjeta – hladnih zima, toplih ljeta, obilja sunca – ali upravo promjenjivo vrijeme najčešće pridonosi učestalosti oštećenja nasada.

"Očigledno, trgovci su svjesni da stanovnici Slovenije vrlo cijene jabuke, jer su police ispunjene širokim rasponom i kvalitetnim jabukama iz inozemstva", procjenjuje Kozole.

Većina trgovaca pokušava pronaći što više jabuka u susjednim zemaljama, ali je i tamo također berba bila slabija zbog mraza. Mršava berba, druga po redu, donijela je između 30 i 50 posto više cijenu jabuka na policama trgovina, a i veleprodajne cijene bile su više, objašnjava Kozole. Njegova kompanija Evrosad borila se sa sličnom sudbinom kao i drugi slovenski voćari, i brzo su rasprodali sve što su ubrali, tako da drugu godinu zaredom ništa nije ostalo za izvoz. "U dvije godine smo nekako uspjeli reorganizirati i osigurati normalnu proizvodnju, na drugi način. Ključ je početi što je prije moguće postavljati sustave za navodnjavanje, naša opremljenost takvim uređajima je porazna", tvrdi Kozole.

Prednost domaćem voću
U ožujku se u Sloveniji biti objavljen natječaj za voćare, u kojem se u kontekstu borbe protiv klimatskih promjena predviđa povećanje potpore za navodnjavanje od 30 do 50 posto, a s dodatnom opremom čak 70 posto vrijednosti ulaganja i povoljne kredite s minimalnom kamatnom stopom preko regionalnog razvojnog fonda. Voćari koji su zaštitili nasade od smrzavanja, u prvoj polovici ove godine očekuju pomoć od države, a subvencije za osiguranje država je već povećala na 50 posto.

Svi prodavači, osim trgovačkog lanca Lidl, ističu da pri kupovini jabuka prednost daju slovenskim proizvođačima, ali i oni u posljednje dvije godine zbog mraza i oluja na jugu Europe moraju naknadno kupovati jabuke. U Mercatoru, koji godišnje kupuje više od sedam tisuća tona slovenskih jabuka, veći dio ponude čine jabuke iz Poljske, Slovačke, Hrvatske i Italije. 

Komentirajte prvi

New Report

Close