Skupina ‘štediša’ frustrira Francusku

Autor: Tomislav Pili , 26. studeni 2018. u 21:59
Ministar gospodarstva Bruno Le Maire/REUTERS

Pariz se usprotivio Hanzeatskoj ligi, inicijativi sjevernih članica eurozone.

Francuska se snažno usprotivila inicijativi skupine sjevernih članica eurozone pod nazivom "Hanzeatska liga" ocijenivši kako se radi o pokušaju podjele eurozone na sjever i jug.

"Zamislimo da Francuska pokušava stvoriti klub južnih članica s Portugalom, Italijom i Španjolskom – kakva bi bila reakcija ostalih država? Mislite li da bi bila pozitivna? Mislite li da bi poboljšala situaciju u Europi?", izjavio je ministar gospodarstva Bruno Le Maire krajem prošlog tjedna.

Hanzeatska liga naziv vuče iz srednjovjekovne konfederacije trgovačkih gradova, a okuplja Irsku te skandinavske i baltičke članice eurozone.

Proširenjem na države koje ne koriste euro, poput Švedske, Danske i Češke, skupina broji 10 država. Pozivaju na više financijske odgovornosti među članicama te uvođenje strožih pravila unutar eurozone.

Razumljivo je da Hanzeatska liga frustrira Francusku s obzirom da konsolidira oporbu spram ključnim francuskim prijedlozima za reformu eurozone, poput uvođenja novih alata za financijsku pomoć državama koje se nađu u problemima.

"Jug" je, naravno, na francuskoj strani. Španjolska ministrica financija Nadia Calvi?o izjavila je da neće odgovoriti na već treći dokument te skupine, nazvavši ih "malim državama male težine".

Komentirajte prvi

New Report

Close