Škoti u Kočevju žele prerađivati drvo

Autor: Sergej Novosel Vučković , 30. siječanj 2017. u 21:59
U maloj slovenskoj općini Japanci će raditi robote/DPA/PIXSELL

Općina spremna mijenjati prostorni plan da privuče ulaganje od 20 milijuna eura.

Uz japansku Yaskawu, koju će slovenska država, objavile su jučer Finance, u otvaranju tvornice robota u Kočevju poduprijeti s 5,6 milijuna eura, na ovu malu općinu oko su bacili i investitori iz Škotske, koji bi, istaknuo je načelnik Vladimir Prebilič, prerađivali drvo.

"Škoti se zanimaju za namještaj, otvorili bi pilanu i izrađivali i polugotove prizvode. U svrhu njihova privlačenja spremni smo mijenjati općinski prostorni plan, te osigurati prostor, u novoj industrijskoj zoni, koju stvaramo", kaže načelnik. Još je rano, priznaje, govoriti hoće li se Otočani i odlučiti za Slovence, jer osim prostor trebaju i dovoljnu količinu dostupne drvne građe za preradu i obradu.

U slučaju da odgovor Škota bude pozitivan, u Kočevje će stići investicija od oko 20 milijuna eura. Taj će doprinos, uz Yaskawin od 25 milijuna eura, od Kočevja učiniti prepoznatljivo investicijsko utočište. Podsjetimo, Japanci će ove godine početi graditi tvornicu industrijskih robota koja će otvoriti 170 radnih mjesta. Prvi roboti pojavit će se krajem 2018., a koristit će se u automobilskoj i industriji autodijelova. Yaskawa je sa svojim postojećim tvrtkama u Sloveniji 2015. imala prihod od 30, te čistu dobit od 3 milijuna eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close