Selimovići prodaju 24 posto dionica Sarajevske pivovare

Autor: Poslovni.hr , 07. rujan 2016. u 22:01
Sarajevska pivovara u BiH ima tržišni udjel od 8,3 posto

Ponuđene su 652.174 redovne dionice, po cijeni od oko 92 kune po dionici.

Zainteresirani investitori od 20. rujna moći će kupovati dionice Sarajevske pivovare i tako steći vlasnički udjel u kompaniji, javlja Indikator.ba. Sarajevska pivara, u vlasništvu staknutog BiH poduzetnika Hilme Selimovića (69,11 posto) i tvrtke MIMS, njegovog sina Muje Selimovića (9,90 posto), poznatog i po vlasništvu nad nekim BiH medijima, putem javne ponude izdaje 652.174 redovnih dionica nominalne vrijednosti od 23 KM (oko 92 kune) po dionici. Ukupna vrijednost izdanja je 15 milijuna KM (oko 60 mil. kuna), a što će u vlasničkoj strukturi činiti 23,65 posto. Posljednja cijena dionica Sarajevske pivovare iznosila je 18,71 KM, a ponuda za prodaju bit će uspješna ako bude kupljeno najmanje 60% od ukupno ponuđenog broja dionica.

Otvaranjem prema investitorima, kako se tvrdi, Sarajevska pivovara, koja u BiH ima tržišni udjel od 8,3 posto, želi osnažiti planove da godišnje proizvede i plasira na tržište milijun hektolitara piva i milijun hektolitara bezalkoholnih osvježavajućih napitaka.

Plan prodaje za 2016. godinu je 353.249 hektolitara piva, što je rast od 32 posto u odnosu na 2015. godinu, a u kompaniji smatraju da je važan korak prema tom cilju učinjen početkom proizvodnje licenciranog Oettinger Pilsa i Oettinger pšeničnog piva.

 

Tko su Selimovići?

Zbog dobrih odnosa sa SDA Hilmo i Mujo Selimović su iz Razvojne banke FBiH dobili više od 100 mil. KM povoljnih kredita, piše tuzlanski portal TIP. Istovremeno, grupi MIMS, čiji su vlasnici, blokirano je deset računa zbog nevraćanja kredita ili neplaćanja poreza. Kompanije koje su kupili uglavnom su gurnute u propast, a Klas je spašen nakon što ga je za 7,3 milijuna eura od Selimovića kupila prehrambena grupa AS Jelah.

U prospektu za javnu ponudu dionica navode se i rizici za investitore, a najveći su financijske obveze od 137,5 mil. KM, od čega najveći dio od 102,6 mil. KM otpada na kredite.

Tržište piva u BiH u velikoj mjeri oslanja se na uvoz, BiH najviše uvozi pivo u bocama, u prvih šest mjeseci ove godine u ukupnoj vrijednosti od 49,5 milijuna KM, prije svega iz Hrvatske i Srbije. U istom razdoblju, ostvaren je izvoz piva u ukupnoj vrijednosti 504.000 KM što je manje za 224.000 KM u odnosu na prvih šest mjeseci prošle godine, izjavila je za agenciju Fena stručna suradnica za makroekonomiju Vanjskotrgovinske komore BiH Alisa Šišić.

U BiH posluju samo četiri pivovare, Sarajevska pivara, Banjolučka pivovara, Bihaćka pivovara i Pivovara Tuzla, dok je Pivovara Grude prestala s radom 2012. godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close