Saveznici Berlin i Peking vode glavnu riječ na sastanku G-20

Autor: Tomislav Pili , 06. srpanj 2017. u 22:00
Kancelarka Angela Merkel i predsjednik Kine Xi Jinping/REUTERS

U pitanjima globalne trgovine i klimatskih promjenama ton će umjesto SAD-a davati Njemačka i Kina.

Za razliku od prijašnjih sastanaka skupine G-20 na kojima je glavnu riječ imala Amerika, današnjem sastanku u Hamburgu ton će davati dva nova saveznika na globalnoj ekonomskoj sceni – Njemačka i Kina. Sastanak čelnika 20 najrazvijenijih država započinje danas u najprometnijoj njemačkoj luci, a glavne teme bit će trgovina i klimatske promjene.

Nova bliskost
U obje teme Njemačka i Kina imaju dijametralno suprotna stajališta od SAD-a. Prvi puta na sastanak G-20 dolazi predsjednik SAD-a koji zagovara protekcionizam u međunarodnoj trgovini, napuštajući tako višedesetljetno američko zagovaranje slobodne trgovine. "Nova bliskost između Njemačke i Kine nešto je što se događa zbog Trumpove epizode. Dva najvažnija lidera u svijetu trenutno su predsjednik Xi Jinping i kancelarka Angela Merkel", kaže za Bloomberg argentinski veleposlanik u Kini Diego Ramiro Guelar. Veze između Pekinga i Berlina jačaju godinama, ali su trenutno na najvišoj razini ikada, smatra Michael Clauss, njemački veleposlanik u Kini. "Ekonomska i politička dinamika, iz njemačke perspektive, kreće se prema istoku", kazao je novinarima Clauss.

Njemačka je lani na kineskom tržištu prodala robe za 85 milijardi dolara, a i najveći je europski investitor u tu državu. S druge strane, kineske investicije širom EU lani su skočile za 77 posto. Međutim, vlada u Berlinu smatra da ekonomska suradnja dvije države može biti još bolja kada Kina ne bi imala barijere za strane kompanije koje u Europi ne postoje. K tome, Angela Merkel ne gleda blagonaklono na sve aspekte kineskih investicija. Tako je nedavno podržala inicijativu francuskog predsjednika Emmanuela Macrona da članice EU-a imaju više mogućnosti blokade stranih (kineskih) preuzimanja važnih kompanija, posebice iz tehnološkog sektora.

Suradnja u pitanju klime
Izostanak američke uloge bit će još vidljiviji kada se povede rasprava o klimatskim promjenama.  Podsjetimo, predsjednik Trump povukao je američki potpis s Pariškog klimatskog sporazuma kojeg je krajem 2015. potpisalo 190 država, među njima i sve iz G-20.

Tijekom mandata Baracka Obame, SAD i Kina – dva najveća svjetska zagađivača – praktički su sklopili neformalnu skupinu koja je radila na pitanjima smanjenja emisije stakleničkih plinova. U svibnju se prvi puta sastala skupina koju čine Kanada, Kina i EU, a bilateralna kinesko-njemačka radna skupina za klimatske promjene sastala se u Berlinu prošloga tjedna. "Obje države veliki su izvoznici i u području tehnoloških aspekata borbe protiv klimatskih promjena vidim mogućnost vrlo snažne suradnje", ocijenio je Karsten Sach, savjetnik kancelarke. 

Komentirajte prvi

New Report

Close