Saudijci potapaju Europu naftom, Moskva zabrinuta

Autor: Tomislav Oharek , 22. listopad 2015. u 08:04
Arhivska fotografija: Damir Špehar / Pixsell

Sve više europskih rafinerija povećava nabavu nafte iz Saudijske Arabije.

Europske rafinerije nafte aktivno su počele kupovati naftu od Saudijske Arabije, piše ruska Gazeta pozivajući se na izvor u naftnom sektoru. To potvrđuju i podaci Reutersa, prema kojima su posljednjih mjeseci američki Exxon, anglo-nizozemski Shell, francuski Total i talijanski Eni povećali nabavu saudijske nafte za svoje rafinerije u Zapadnoj Europi i na Sredozemlju. I Igor Sečin, šef najveće ruske naftne kompanije Rosnjeft, nedavno je izjavio da je Saudijska Arabija počela prodavati svoju naftu u Poljskoj, i to po dampinškim cijenama.

“U Europu je 2010. dolazilo oko 10% saudijske nafte, otprilike 30 milijuna tona”, rekao je za Ruski vjesnik Aleksandr Pasečnik, šef analitičke uprave Fonda za nacionalnu energetsku sigurnost. Prema njegovim riječima, radi se o novom logističkom koridoru. “Poljska luka u Gdanjsku počela je pripremati isporuke nafte iz Saudijske Arabije. Postoji mogućnost da će se one povećavati, što pak donosi određene rizike za Rusiju’’, istiće Pasečnik.

Stručnjaci smatraju da je ekspanzija na europsko tržište jedan od najlogičnijih koraka za Saudijsku Arabiju, jer proizvođači nafte ne pokušavaju u sklopu OPEC-a smanjiti količinu proizvodnje. “Kako se postojeće tržište ne bi prezasitilo, mnogo je jednostavnije proširiti njegove granice”, objašnjava Jurij Prokudin, analitičar portala Fx Bazooka.

Kada je Moskva u pitanju, tu je i problem skorog izlaska Irana na svjetsko tržište nafte. “Čim se ukinu sankcije Teheranu, iranska nafta će se probiti na europsko tržište. Nije isključeno da je Saudijci upravo zato odlučila pojačati pozicije u Europi”, govori Pasečnik.

“Uvjeti isporuka nisu poznati, no može se pretpostaviti da će barel nafte, s obzirom na stanje na tržištu, stajati europske kupce 48 do 49 dolara, odnosno 4 do 5 dolara manje od barela nafte Urals”, govori Jurij Produkin. Napominje kako bi Saudijska Arabija mogla dati i dodatni popust od 0,5 do dolara po barelu.

Rusija trenutno osigurava oko 25% europske potražnje nafte. Ove godine je europska potražnja za ruskom naftom porasla za 5,5%, na 97, 6 milijuna tona. Produkin smatra da bi Rusija bi dogodine mogla izgubiti trećinu te količine.

“Da bi se europske tvornice preorijentirale na saudijsku naftu, potrebno je investirati u rafinerije i promijeniti logističke veze, a to podrazumijeva dodatne troškove. Čak ni niže cijene nafte ne bi mogle pokriti te potrebne investicije”, ističe Pasečnik.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Sram ih može biti. Kako se usuđu prodavati naftu tako jeftino, s dampinškim cijenama. Mi rusi smo prodavali po 100 dolores i baš nam je lijepo bilo.

New Report

Close