Povećat će mirovine i ograničiti stanarine

Autor: Poslovni dnevnik , 09. siječanj 2020. u 13:31
Foto: Getty Images

Prva španjolska koalicija od uvođenja demokracije poništit će dio reformi tržišta rada konzervativne vlade Narodne stranke (PP).

Španjolski premijer Pedro Sánchez u srijedu je pred kraljem Felipeom VI prisegnuo na novi četverogodišnji mandat nakon što je parlament tijesnom većinom dao zeleno svjetlo njegovoj lijevoj koalicijskoj vladi.

Koalicija sastavljena od Španjolske socijalističke radničke stranke (PSOE) i lijevog Unidas Podemosa dobila je podršku 167 zastupnika, 165 ih je bilo protiv, a 18 suzdržano.

Podrška regionalaca 
PSOE i Unidas Podemos s ukupno 155 od 350 zastupnika u parlamentu imat će manjinsku vladu pa će im za usvajanje zakona trebati podrška manjih regionalnih stranaka koje su im prilikom glasanja omogućile da dođu na vlast. Zasad je sigurno da jedan od triju potpredsjednika vlade biti Pablo Iglesias, vođa Unidas Podemosa. Ta je stranka nastala 2014. na ogorčenju građana zbog mjera štednje, nezaposlenosti i korupcije a onda se spojio s manjom formacijom Ujedinjena ljevica. Te lijeve stranke prvi put ulaze u vladu na nacionalnoj razini, a Unidas Podemos je sudjelovao samo u vlasti na lokalnoj razini.

 

60 posto

prosječne plaće u Španjolskoj iznosit će minimalac

Koalicija između PSOE-a i Unidas Podemosa prva je koalicijska vlada u Španjolskoj nakon uvođenja demokracije 1978. Manjinska vlada PSOE-a na čelu s Pedrom Sánchezom došla je na vlast u lipnju 2018., no osam mjeseci kasnije nije dobila dovoljnu podršku u parlamentu za usvajanje proračuna pa je Sánchez raspisao izbore u travnju 2019. Na njima je pobijedio, no nije dobio dovoljno glasova za samostalno formiranje vlade, a onda nije dobio niti potrebnu podršku drugih stranaka za manjinsku vladu. U studenome su održani novi prijevremeni izbori na kojima je PSOE ponovio isti rezultat pa postigao sporazum s Unidas Podemosom o koaliciji.

Porezi bankama i naftašima
Koalicija namjerava povećati poreze bankama i naftnim kompanijama, te uvesti porez na financijske transakcije na burzi. Sánchez je obećao povećati porez na osobni dohodak osobama koje zarađuju više od 130.000 eura godišnje, te dodatno povećati onima koji zarađuju preko 300.000 eura. PSOE i Unidas Podemos su dogovorili povećanje minimalne plaće na razinu od 60 posto prosječne plaće u Španjolskoj, sa sadašnjih 45 posto. 

Sánchez je obećao zaštiti od privatizacije zdravstvo, obrazovanje, osiguranje i socijalnu pomoći. Lijeva koalicija namjerava poništiti dio reforme tržišta rada koju je bila uvela konzervativna vlada Narodne stranke od 2012. do 2018. Umirovljenicima je obećala povećanje minimalne mirovine. Istovremeno namjerava uvesti indeks cijena nekretnina kojim bi ograničila praksu traženja pretjerane cijene od podstanara. 

Komentirajte prvi

New Report

Close