‘Samsungov princ’ pušten na slobodu

Autor: Tomislav Pili , 06. veljača 2018. u 15:54
Jay Lee u pritvoru se nalazio godinu dana/REUTERS

Žalbeni je sud utvrdio kako je Leejeva uključenost u financiranje predsjedničine prijateljice ‘pasivne prirode’.

Žalbeni sud u Seulu u ponedjeljak je ukinuo presudu kojom je potpredsjednik Samsunga Jay Y. Lee osuđen na zatvorsku kaznu zbog podmićivanja u skandalu koji je rezultirao i opozivom južnokorejske predsjednice Park Geun-hye.

Jay Lee u pritvoru je već godinu dana nakon što je uhićen pod optužbom da je podmitio predsjedničinu prijateljicu Choi Soon-sil kroz Samsungovo sponzoriranje konjičke karijere njezine kćeri sa 6,2 milijuna dolara. Tužitelji tvrde da je zauzvrat državni vrh urgirao kod dva državna mirovinska fonda da 2015. na skupštini dioničara odobre spajanje dvije Samsungove podružnice nakon čega je Jay Lee – sin predsjednika kompanije Lee Kun-heea – konsolidirao kontrolu nad tim poslovnim carstvom.

Odvjetnici Jay Leeja tvrdili su kako je spajanje ostvareno iz poslovnih razloga. Ipak, prvostupanjski je sud u kolovozu prošle godine presudio kako Lee nije izravno tražio pomoć od predsjednice Park, ali činjenica da je spajanje ostvareno implicira miješanje politike. Jay Lee je stoga osuđen na dvije i pol godine zatvora. Međutim, žalbeni je sud u ponedjeljak ocijenio kako je Leejeva uključenost u Samsungovu financijsku podršku Choi Soon-sil "pasivne prirode".

Leeju je presuda stoga ukinuta, a on je išetao iz suda kao slobodan građanin. Iako je oslobođen, stigma u javnosti pratit će ga još godinama, smatraju južnokorejski pravnici. "Javnost će i dalje smatrati kako je između Leeja i predsjednice bilo nekog dogovora", ističe za Reuters Lee Jung-jae, odvjetnik u tvrtki Jung. Podsjetimo, zbog upitne vjerodostjnosti dokaza korejski su pravnici očekivali da će Lee biti oslobođen optužbi.   

Komentirajte prvi

New Report

Close