S Kurzom na čelu austrijsku ekonomiju očekuje vjetar u leđa

Autor: Tomislav Pili , 15. listopad 2017. u 22:00
Foto: Reuters

Analitičari pozdravljaju buduću koalicijsku vladu.

Zaokret austrijske politike udesno mogao bi pogodovati tamošnjim gospodarstvenicima, smatraju ekonomski analitičari. Uoči nedjeljnih izbora uvjerljivo je u anketama vodila konzervativna Narodna stranka (ÖVP) pod vodstvom 31-godišnjeg Sebastijana Kurza, po svemu sudeći budućeg najmlađeg austrijskog kancelara.

Ublažena retorika FPÖ-a

ÖVP osvaja trećinu glasova, a koalicijski partner u sastavljanju vlade po svemu sudeći bit će joj krajnje desna Slobodarska stranka (FPÖ) kojoj je na čelu Heinz-Christian Strache. Međutim, uspon “tvrde desnice” u austrijskom slučaju neće zabrinuti investitore i zaustaviti rast indeksa Bečke burze koji s 27 posto plusa u skupini razvijenih tržišta drži titulu indeksa s najboljom izvedbom u ovoj godini u svijetu.

“Narodna stranka je zasigurno najviše naklonjena gospodarstvu i financijskim tržištima od svih stranaka, a Slobodarska stranka ublažila je svoju retoriku i više uopće ne spominje izlazak iz Europske unije”, kaže za Bloomberg fond menadžer u Raiffeisen Kapitalanlage Günther Schmitt. “Austrijski birači nisu zabrinuti da bi ovi izbori mogli okrenuti zemlju u antieuropskom smjeru”, dodaje Schmitt. Formiranje nove vlade najviše bi moglo koristiti kompanijama orijentiranima na domaće tržište s obzirom da je Sebastian Kurz predložio smanjenje oporezivanja zadržane dobiti, u što bi ušle i nekretninske kompanije te neke financijske tvrtke. No, takvih je tvrtki relativno malo jer je austrijsko gospodarstvo izrazito izloženo inozemnim tržištima. Podaci Morgan Stanleya pokazuju kako austrijske kompanije s domaćeg tržišta crpe manje od 13 posto prihoda.

Val privatizacije

Günther Schmitt očekuje i val privatizacije jer je to “jednostavna opcija da dobijete relativno velik iznos novca u proračun”. Prva bi mogla biti prodana nekretninska kompanija Bundesimmobiliengesellschaft. No, tu je i smanjenje udjela u pošti što su najavljivale i prijašnje vlade. Gospodarstvu naklonjenu vladu očekuje i Stefan Bruckbauer, ekonomist Bank Austria, ističući kako bi veći paket poreznog rasterećenja o kojem su u kampanji govorile i ÖVP i FPÖ ojačao domaću potražnju.

Prijedlog o manjem porezu na zadržanu dobit potaknut će industrijske i nekretninske kompanije na investiranje, očekuje Bruckbauer. Wolfgang Matejka, direktor bečkog Matejka & Partner Asset Managementa smatra kako austrijske kompanije već sada dobro posluju, a nova vlada može samo dodatno pomoći. “Nova vlada možda će poželjeti ojačati postojeće veze s istočnoeuropskim susjedima koji doprinose prihodima austrijskih kompanija koje tamo posluju”, ocjenjuje Matejka. S druge strane, Ken Odeluga iz londonskog City Indexa smatra da će na austrijsko tržište više utjecati snažnija globalna ekonomija.

Komentirajte prvi

New Report

Close