Ruski bankarski sustav mogao bi se prepoloviti

Autor: Poslovni.hr/H , 10. listopad 2017. u 09:49
FOTO: Thinkstock

Broj banaka u Rusiji mogao bi se u iduće četiri godine prepoloviti na valu “čistke” u bankovnom sektoru i zaoštravanja konkurencije, smatra Fitch Ratings, a prenosi ruski portal Pogled (Vzglyad).

"Iako očekujemo da će broj banaka pasti sa 600 na manje od 300, smatramo da će otprilike 50 banaka biti dovoljno za opsluživanje ruske ekonomije", piše Fitch.

Ta agencija očekuje da će ruska središnja banka u idućem razdoblju identificirati problematične banke, koje će biti ugašene ili podvrgnute financijskom restrukturiranju te da će pri tome pažnja regulatora biti usmjerena više na sitne, a manje na krupne banke.

Fitch podsjeća da je u Rusiji od 2013. do rujna ove godine bez licencije središnje banke ostalo 346 banaka te da je početkom 2008. godine u Rusiji bilo više od 1.100 banaka , a 1. rujna ove godine 532.

Ruski bankarski sustav treba daljnje "čistke", suglasni su stručnjaci koji tvrde da su prognoze o odlasku 300 banaka s tržišta posve logične.

"Bankarski sustav bio je zapušten, na mnoge djelatnosti banaka zatvarale su se oči, ali kad je zemlja zapala u krizu banke su se pokazale najslabijom karikom neotpornom na stres-testove i strože propise. Osim toga, mnoge su banke jednostavno radile nesavjesno, preuzimajući visoki rizik i pridonoseći pranju novca", kaže zamjenica direktora analitičkog odjela tvrtke Alpari Ana Kokoreva.

"S obzirom na sve otvorene financijske rupe u bankama, može se zaključiti da je financijski sustav Rusije daleko od zdravog i bankarski sektor će se nastaviti čistiti barem još cijelu 2018. godinu ", smatra vodeći analitičar Amarketsa, Artem Deev.

Komentirajte prvi

New Report

Close