Ruska trgovina s istokom Europe pala za trećinu

Autor: Tomislav Pili , 15. veljača 2016. u 21:59
Ruski premijer Dmitrij Medvjedev/REUTERS

Sankcije i recesija učinili svoje.

Što zbog sankcija, što zbog pada cijena nafte, no ruska trgovina sa srednjom i istočnom Europom lani se smanjila za trećinu. Izraženo u apsolutnom iznosu, izvoz u Rusiju iz Litve, Letonije, Estonije, Poljske, Češke i Bugarske bio je gotovo šest milijardi eura manji nego godinu ranije.

Sličan trend primjetan je i u prvih 11 lanjskih mjeseci u robnoj razmjeni sa Slovačkom i Mađarskom, prenosi Financial Times. Pad trgovinske razmjene posebno je primjetan u slučaju Poljske, najveće istočnoeuropske ekonomije. Nekada je Rusija bila peto izvozno poljsko tržište te drugi po veličini izvor uvozne robe. Sada je rusko tržište na sedmom mjestu po važnosti za poljski izvoz, a po uvozu je na trećem mjestu. Po prvi puta u povijesti Poljska više roba i usluga uvozi iz Kine nego iz Rusije. Štoviše, čak je i Bugarska – poznata po tijesnim vezama s Rusijom – smanjila trgovinsku razmjenu, pa je Njemačka dospjela na vodeće mjesto izvoznika na bugarsko tržište.

Podsjetimo, pad trgovinske razmjene započeo je 2014. nakon što je Moskva zabranila uvoz prehrambenih proizvoda iz EU kao odgovor na zapadne sankcije nakon pripajanja Krima. Trgovinu je dodatno narušila recesija u koju je Rusija potonula. Međutim, ekonomski analitičari smatraju da će se trgovina vrlo brzo oporaviti nakon što se Rusija ekonomski stabilizira, a prepreke budu ukinute.    

Komentirajte prvi

New Report

Close