Rusi odbili isplatu dividende dioničarima Perutnine Ptuj

Autor: Poslovni dnevnik , 05. studeni 2017. u 10:18
Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL

Mali dioničari su tražili raspodjelu više od 5 milijuna eura dobiti tvrtke.

Dioničari Perutnina Ptuj, među kojima je najveći proizvođač čelika Sij u ruskom vlasništvu, unatoč drukčijim prijedlozima malih dioničara, podržali su prijedlog Uprave da 6,85 milijuna eura dobiti (prema bilanci) ostane neraspoređeno. Istodobno su dali suglasnost za prijenos dijela nekretnina, odnosno poljoprivredne djelatnosti u tvrtku kćer PP Agro, javlja Delo.

Odvajanje djelatnosti

Glavna skupština Perutnine Ptuj odlučila je o upotrebi dobiti u kolovozu, a već tada su dioničari ostali bez dividendi.

Na takav rasplet je državna Kapitalska družba (Kad) najavila tužbu, objašnjavajući da odluku pobija zato što je kompanija umjesto čiste dobiti navela bilančnu dobit. Na novoj Glavnoj skupštini bilo je suprotnih prijedloga o raspodjeli dobiti, ali predlagatelji ponovno nisu uspjeli.

 

0,48 eura

po dionici predlagala je državna Kapitalska družba

Kad je tako predlagao raspodjelu 5,15 milijuna eura ili 0,48 eura po dionici, a Sveslovenska udruga malih dioničara (VZMD) bi za dividende namijenila 5,36 milijuna eura, što bi svakom vlasniku donijelo pola eura bruto dividende po dionici. Budući da opet nisu uspjeli, predstavnici. Kada još jednom su najavili tužbu. Naime, u državnom suvlasniku Perutnine Ptuj misle da isplata dividende ne bi ni na koji način utjecala na nastavak neometanog funkcioniranje kompanije, odnosno ugrozila njezin daljnji zdrav i stabilan rast.

Prema pisanju pojedinih slovenskih medija, kompanija Sij sklona je prenijeti vlasništvo Perutnine Ptuj u drugu tvrtku. Kako je objavio Dnevnik, od nekoliko međunarodno priznatih financijskih institucija Sij je dobio preporuku da razmotri osnivanje neovisnog poduzeće, odnosno odvoji peradarsku i prehrambenu djelatnosti od metalurških poslova.

“Uzeli smo ovu preporuku u obzir, ali o tome nije donesena odluka”, kažu u kompaniji Sij.

Delo je nedavno pisalo da će Sij prodati 78-postotni udjel u Perutnini Ptuj većinskom vlasniku, obitelji Zubitski, koja bi za tu svrhu trebala osnovati posebnu tvrtku.

Rasli prihodi i dobit

Grupa iz Ptuja, čije tvrtke posluju u sedam zemalja, među kojima je i Hrvatska, lani je od prodaje ostvarila gotovo 245,5 milijuna eura, a godinu zaključila s neto dobiti od 10,9 milijuna eura. To je dvostruko više nego 2014. i mnogo više nego 2015. godine. U prvoj polovici 2017. zabilježili su prihod od 123,5 milijuna eura ili 3,1 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, dok je čista dobit iznosila četiri milijuna eura ili nešto manje nego u istom razdoblju prošle godine.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Hanfa ? Hoće se umiješati konačno i malo propitati o čemu je riječ? Ili će se praviti da se takve odluke
dioničkih društava njih ne tiču…

tako vam trebaq kada ste pustili ruse u svoju zemlju. ameri su vas vec kompromitacijom arbitraze kaznili, a sada ce zlovenci osjetiti i ljepsu stranu ruskog kapitalizma.

New Report

Close