RS traži partnera za izgradnju hidroelektrane Dabar

Nova HE, koja će se graditi četiri godine, imat će instaliranu snagu od 160 megavata FOTOLIA Nova HE, koja će se graditi četiri godine, imat će instaliranu snagu od 160 megavata FOTOLIA

Za elektroenergetski projekt vrijedan 1,2 milijarde kuna zainteresirane su tri kineske kompanije i jedna europska.

Izvršni direktor za proizvodnju i tehničke poslove kompanije Hidroelektrane na Trebišnjici (HET) Ilija Tamindžija izjavio je agenciji Srna da su HET i Hidroelektrana (HE) Dabar raspisali međunarodni javni poziv za financiranje i izgradnju HE Dabar po načelu “ključ u ruke”, vrijednosti oko 400 milijuna KM (oko 1,2 milijarde kuna).

Hidroelektrane na Trebišnjici posluju u sklopu mješovitog holdinga Elektroprivrede Republike Srpske.

Tamindžija je za objasnio da poziv za izgradnju hidroelektrane instalirane snage 160 megavata podrazumijeva izgradnju brane Pošćenje s nasipima i akumulacijskim bazenom i cjevovod pod pritiskom.

Također treba izgraditi strojnu zgradu s pratećim objektima i opremom, dalekovod za priključenje hidroelektrane Dabar, odvodni kanal kroz Dabarsko polje i proširenje tunela Dabarsko polje - Fatničko polje. Prema njegovim riječima, do sada su za taj projekt bile zainteresirane tri kineske i jedna europska kompanija, a uvjete iz poziva mogu ispuniti samo velike svjetske kompanije.

Rok za iskazivanje zanimanja je 20. srpanj ove godine, a rok izgradnje je četiri godine. HE Dabar bi nakon izgradnje bila potpuni vlasnik hidroelektrane, a kredit za poslove bi otplaćivala 15 godina. HE Dabar je već završila pripremne radove, kao što su izgradnja pristupnih cesta do budućih objekata, dalekovoda za napajanje gradilišta električnom energijom i sustava za opskrbu vodom.

“Pripremljen je i glavni projekt za sve objekte, studija izvodljivosti i ekonomske opravdanosti, a u završnoj fazi je proces izvlaštenja zemljišta za dobivanje građevinskih dozvola”, objasnio je Tamindžija.

Prema njegovim riječima, u toku je izgradnja dovodnog tunela za HE Dabar koja posjeduje i ekološku dozvolu za izgradnju svih objekata. Završetkom nove hidroelektrane bilanca proizvodnje kompanije Hidroelektrane na Trebišnjici povećat će se za oko 50 posto, a završetkom izgradnje cjelokupnog projekta Gornji horizonti hidrosistem Trebišnjica će biti jedan od najjačih hidroenergetskih sustava u regiji.

Hidroelektrana Dabar je najvažniji energetski objekt u sustavu Gornji horizonti, koji spada među najveće investicijske projekte u regiji. Njegova vrijednost procjenjuje se više od milijardu maraka.

Komentari (1)
  • shumar
    shumar 17:25 2.7.2018.

    A ovih naših izdajničkih političara uopće nije briga što će taj projekt uzeti vodu Neretvni zbog čega se povećava prodor slane vode u deltu rijeke Neretve..

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!