Rekordan broj radnika iz EU u Velikoj Britaniji

Autor: Tomislav Pili , 20. kolovoz 2017. u 13:02
Trećina 'istočnjaka' radi niskoplaćene poslove/Reuters

Na Otoku radi 2,4 milijuna Europljana.

Formalno britansko napuštanje Europske unije (EU) za dvije godine za sada ne brine radnike iz ostalih članica, pa ih je trenutno na Otoku rekordan broj.

Službene statistike procjenjuju da se u Velikoj Britaniji u drugom tromjesečju na (više ili manje) privremenom radu nalazilo 2,37 milijuna radnika iz EU što je 126.000 više nego u istom lanjskom razdoblju te najviši broj od kako se vode takve statistike unazad dva desetljeća. Dostizanje rekordne razine prvenstveno je zasluga "eksplozije" broja radnika iz Bugarske i Rumunjske koji se uvećao u zadnjih 12 mjeseci za četvrtinu na 337.000 ljudi, prenosi Financial Times.

Bugari i Rumunji već tri godine imaju neograničeni pristup britanskom tržištu rada. S druge strane, ukupan broj radnika iz osam istočnoeuropskih članica, poput Poljske, Litve i Latvije, blago je pao s približno milijun na 997.000.

Zanimljivo je da je broj radnika iz 14 starih članica, poput Njemačke, Francuske, Španjolske i Italije porastao s 947.000 na više od milijun ljudi. Odvojena statistika Chartered Institute of Personnel and Development pokazuje kako je trećina radnika iz istočnoeuropskih članica zaposlena na niskokvalificiranim poslovima, poput čišćenja, građenja ili u poljoprivredi. Polovica "istočnjaka" radi više od 40 sati tjedno, a trećina je prekvalificirana za poslove koje radi. Radnici iz starih članica uglavnom rade bolje plaćene poslove.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Na otoku radi 2,4 milijuna robova

New Report

Close