Raste pritisak na Merkel da vlada počne više trošiti

Njemačka kancelarka Angela Merkel godinama vodi politiku proračunskog viška/REUTERS Njemačka kancelarka Angela Merkel godinama vodi politiku proračunskog viška/REUTERS

Udruga industrijalaca traži da vlada održava deficit od 0,35 posto BDP-a kako je i određeno Ustavom što bi otvorilo prostor za poticaje.

Nakon što je njemačko gospodarstvo u drugom tromjesečju oslabilo 0,1 posto u odnosu na prethodni kvartal, pojačan je pritisak na vladu u Berlinu da napusti višegodišnju politiku uravnoteženog proračuna poznatijeg kao Crna nula (Schwarze Null).

Savezni proračun bilježi višak od 2014. godine, a lanjski koalicijski sporazum Kršćansko-demokratske unije (CDU) i Socijaldemokratske stranke (SPD) sadrži i obvezu vlade o izbjegavanju novih zaduženja. Međutim, posljednjih tjedana politika Crne nule meta je sve snažnijih kritika ekonomista, poduzetnika, oporbenih političara, pa i pojedinih članova vladajuće koalicije, piše Financial Times. No, najžešći udar došao je u srijedu od udruge industrijalaca BDI koja slovi za utvrdu ortodoksne njemačke ekonomske misli.

"Ispred nas su tmurni mjeseci koji se mogu pretvoriti u godine ako izostane silovit politički odgovor", izjavio je Joachim Lang, direktor BDI-a. Lang je pozvao vladu da napusti održavanje proračunskog viška te se usredotoči na ustavnu obvezu prema kojoj je vlada dužna održavati strukturni deficit od najviše 0,35 posto BDP-a. Joachim Lang smatra kako ta obveza vladi oslobađa određeni prostor u proračunu za fiskalne poticaje gospodarstvu, posebice u sadašnjim oklonostima negativnih prinosa na njemačke obveznice.

"Sada je vrijeme da Njemačka promijeni svoju politiku javnih financija", smatra Lang. Sličan poziv dolazi i iz Zelenih, stranke koja je nedavno pretekla SPD na lijevoj strani njemačkog političkog spektra."Još više od ekonomskih podataka razočarava činjenica da vlada i dalje ne čini ništa kako bi suzbila ovaj dugo očekivani ekonomski pad", izjavila je Anja Hajduk, zamjenica predsjednika kluba zastupnika Zelenih u Bundestagu.

Marcel Fratzscher, predsjednik ekonomskog instita DIW predviđa da će vlada idućeg mjeseca predstaviti paket poreznih olakšica i javnih investicija u sklopu nastojanja da gospodarstvo postane "zelenije". No, te mjere vjerojatno neće biti dovoljne da ožive rast, smatra Fratzcher.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve