Qatar Airways kupuje još 68 zrakoplova

Autor: Tomislav Pili , 26. rujan 2017. u 21:59
Dolazi i 60 Boeinga 737/FOTOLIA

Najveći dio narudžbe – 64 komada – isporučit će Boeing, a ostatak Airbus.

Zrakoplovna kompanija Qatar Airways namjerava proširiti flotu, najavio je izvršni direktor Akbar Al Baker, a najveći dio nove flote doći će iz američkog Boeinga.

Nakon svečanosti primanja u flotu prvog teretnog Boeinga 747-8, Al Baker je u sjedištu Boeinga kazao kako će nabaviti i četiri putnička Boeinga 777-300 koji primaju do 396 putnika.

Osim toga, Qatar Airways nabavit će svih 60 Boeinga 737 najavljenih u lanjskom pismu namjere. Ti su zrakoplovi vrijedi 6,9 milijardi dolara. Podsjetimo, iz Qatara su u lipnju objavili kako će kupiti 20 zrakoplova iz te tranše, a da će za ostatak razmisliti ovisno o planovima širenja u Italiji i Indiji. U odnosu na ukupno 64 zrakoplova koje će katarska kompanija naručiti od Amerikanaca, europski proizvođač Airbus dobit će praktički "mrvice".

Naime, Al Baker je najavio kako će vrlo brzo otputovati u Airbusovo sjedište u Toulouseu na potpis ugovora o isporuci četiri zrakoplova. Reuters navodi kako Al Baker nije imao lijepih riječi za američke konkurente koji lobiraju u Washingtonu da se Qataru i ostalim arapskim kompanijama zabrani pristup SAD-u zbog državnih subvencija. "Neka zašute i gledaju svoja posla", poručio je Al Baker. 

Komentirajte prvi

New Report

Close