Pusić: U Rigi se razgovaralo o uobičajenim temama

Autor: Poslovni.hr/Hina , 07. ožujak 2015. u 13:46
Foto: Goran Stanzl / Pixsell

U izjavi za novinare nakon sastanka, Pusić je rekla da je ovog puta naglasak više bio na Libiji nego na Siriji i Iraku.

Na sastanku ministara vanjskih poslova EU u Rigi govorilo se o nekoliko velikih tema o kojima se gotovo uvijek razgovara u posljednje vrijeme, odnosno o krizama u neposrednom europskom susjedstvu, ali nisu donesene nikakve konkretne odluke, rekla je u subotu hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić, koja je sudjelovala na sastanku.

U izjavi za novinare nakon sastanka, Pusić je rekla da je ovog puta naglasak više bio na Libiji nego na Siriji i Iraku zato što je posebni izaslanik glavnog tajnika UN-a za Libiju Bernardino Leon za vrijeme sastanka u Rigi imao zaseban sastanak u Rabatu u Maroku s predstavnicima triju najvažnijih grupacija iz Tobruka, Tripolija i Misrate, pokušavajući ih dovesti do uspostave zajedničke vlade.

"Zemlje EU snažno podržavaju te napore za uspostavu neke vrste vlade nacionalnog pomirenja, nacionalnog jedinstva u Libiji, iako postoji vrlo jasna svijest o tome da te tri grupacije, koliko god bile istaknute, nisu jedine", rekla je Pusić, ističući da postoje još deseci lokalnih milicija, ali i cijeli nekontrolirani teritorij između gradova u kojima se osnivaju kampovi za obuku terorista IS-a i drugih grupacija.

"To postaje izravna, vrlo stvarna opasnost za Europu, osobito zbog dolaska boljeg, ljetnog vremena, u svjetlu činjenice da je IS već najavio da će koristiti prijelaz preko Sredozemlja kao način teroriziranja Europe, u čemu je Libija jedna od vrlo očitih točaka", rekla je Pusić.

Na sastanku je bio i glavni tajnik OESS-a Lamberto Zannier koji je u dijelu sastanka na temu krize o Ukrajini izvijestio o stanju u toj zemlji i prijedlogu povećanja broja promatrača OESS-a s 600 na tisuću. Pusić je kao problem spomenula pitanje o tome koja je točno uloga tih promatrača, vrlo bitnih kao neka vrsta očiju svjetske javnosti, ali u misiji koja niti treba stvoriti mir niti ga čuvati.

"Oni su samo promatračka misija, ali u velikim dijelovima istočne Ukrajine nemaju uopće pristup ni mogućnost uvida u stvarno stanje", kazala je hrvatska ministrica.

Pusić je naglasila kako su svi sudionici sastanka vrlo energično podržali provedbu drugog sporazuma iz Minska, "jer je to u ovom trenutku jedino rješenje i jedini izlaz iz de facto rata u Ukrajini".

"Europa i svijet u ovom trenutku nemaju plan B za Ukrajinu i svima je u interesu da se počne provoditi sporazum iz Minska i da ga se držimo. Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk predložio je, nakon konzultacija s predsjednicima država i vlada zemalja članica EU, nekoliko tema za raspravu, uključujući i mogućnost pojačavanja europske misije, koja već postoji u Ukrajini, ali i mogućnost uspostave mirovne misije UN-a, što je predložio i ukrajinski predsjednik Petro Porošenko", kazala je, dodavši da se na Tuskovu inicijativu razgovaralo i o mogućnosti pripreme dodatnih sankcija u četiri područja u slučaju kršenja mirovnog sporazuma ili pokušaja osvajanja novih dijelova ukrajinskog teritorija.

U drugom dijelu sastanka, kako je prenijela Vesna Pusić, razgovaralo se s ministrima vanjskih poslova zemalja kandidata za članstvo u EU, odnosno kolegama iz Srbije, Crne Gore, Albanije, Makedonije i Turske.

"Bosna i Hercegovina nije imala predstavnika ne zato što nije bila pozvana nego zato što se čeka da formiraju vladu, ali je prema njoj inicirana nova i vrlo aktivna politika EU", zaključila je Vesna Pusić.

Komentari (9)
Pogledajte sve

Ha, ha, ha zla baba roga prodaje demagogiju jer zna da joj u domaji nema mjesta….nakon svih šteta što je počinila!

Gosp. Pusić, / makar se još malo na nju ljutim zbog Čačića/

Čačić : HNS-više-ne-postoji

sada-je-jasno-da-HDZ-osvaja-iduće-izbore

Predsjednik Narodne stranke – reformista Radimir Čačić u razgovoru prokomentirao je rezultate prijevremenih lokalnih izbora.
Smatra da su oni pokazali konačan krah HNS-a, što se najbolje vidi po gubitku sjevera, njihove dosadašnje utvrde.

http://direktno.hr/en/2014/direkt/10081/%C4%8Ca%C4%8Di%C4%87-HNS-vi%C5%A1e-ne-postoji-sada-je-jasno-da-HDZ-osvaja-idu%C4%87e-izbore.htm


Užasan si Pero7 u ljubomori na njen uspjeh…

Gosp. Pusić, / makar se još malo na nju ljutim zbog Čačića/ želim uspjeh i
mjesto- na čelu UJEDINJENIh NARODA

Njen uspjeh / ako uspije /, bit će veći od Narcisine lente u Hrvatskoj,
jer ovo su bile narodne igre , kod nas…ali osvojiti SVIJET U STATI
PRED SVE ČLANICE SVIJETA – je ipak- ogroman uspjeh REP.HRVATSKE i naravno,
Vesne Pusić!

Kvalifikacije naše Predsjednice su o.k. sudeći po bikiniju , ipak..za
UN treba imati i političkog iskustva i znanja.

kao pusićka ih ima, dajte molim vas.

okreće se ,zbog toga što vrlo dobro zna da joj nema posla u Hr , nakon stvari što je radila upravo protiv države koju je trebala zastupati, u sabor nemože jer neće proć na izborima.
a ovo je neko guranje od strane pokrovitelja ,mesića i budimira lončara , da kao računaju na potporu nesvrstanih, ali ništa od toga , na našu sreću.

Vrdoljak ce do kraja godine postati predsjedavajuči OPEC-a.

Koliko ima država na svijetu koje su bogate naftom a stanovnici im nemaju ni za koricu kruha ?

New Report

Close