Proračun BiH oštećen za dvije milijarde maraka, više štete nego u poplavama

Autor: Agencija VLM , 19. lipanj 2014. u 16:00
Thinkstock

Izvedena najveća poslijeratna akcija na suzbijanju financijskog kriminala i korupcije kodnog naziva “Pandora”.

– Ovo mi je jedan od najsretnijih dana u životu – kazao je Kemal Čaušević, bivši direktor Uprave za neizravno oporezivanje BiH dok su ga ulicama Sarajeva vodili specijalci SIPA-e. Uhićen je u najvećoj poslijeratnoj akciji na suzbijanju financijskog kriminala i korupcije kodnog naziva “Pandora”. Čaušević je lociran na području USŽ-a, kako doznajemo u Bosanskom Petrovcu, nakon čega je uz pratnju specijalaca SIPA-e doveden u Sarajevo i tzv. stakleni grad gdje je njegova imovina.

Visoki dužnosnici UNO-a

Nazočio je pretresu objekata koji su u njegovom vlasništvu, uzeo osnovne stvari, tražio da se presvuče u odijelo i kravatu, nakon čega je proveden u prostorije SIPA-e gdje je ispitivan sinoć do kasno u noć. Pojedini od jučer uhićenih planirali su bijeg što potvrđuje i uhićenje Zdravka Cvjetinovića, pomoćnika direktora Odjela za carine UNO BiH, kojega su specijalci SIPA-e otkrili u Gradišci i to na granici dok je pokušavao pobjeći. U bjegu su dva carinika – Saša Jovanović i Radovan Đurić. U akciji je uhićen i Alija Mašić, šef carina u Sarajevu, Almir Kadić, bivši suradnika Ramiza Delalića Ćele, te Nedeljko Milovanović, sin generala Manojla Milovanovića, prenosi FTV. Odvjetnik Asim Crnalić koji će braniti Kemala Čauševića rekao je kako je akcija ‘Pandora’ označena “povjerljivom”. – Do sada je slobode lišeno 40 osoba, od toga je oko 30 dužnosnika carinskih tijela i UNO-a BiH. Planom akcije je predviđeno uhićenje ukupno 54 osobe, precizirala je Kristina Jozić, policijska službenica SIPA-e. U SIPA-i je formiran glavni operativni stožer akcije “Pandora”, a njime rukovodi direktor SIPA-e Goran Zubac s najbližim suradnicima, a formirani su i podstožeri u uredima SIPA-e u Tuzli i Banjoj Luci.

U akciji “Pandora” sudjelovalo je više od 300 policajaca u 24 grada. “Radi se o najvećoj poslijeratnoj akciji”, rekao je jučer Boris Grubešić, glasnogovornik Tužiteljstva BiH. Radi se o predmetu u kojem je tim tužitelja, sastavljen od dva tužitelja s istražiteljima i suradnicima, duže od osam mjeseci provodio detaljnu i temeljitu istragu. “Osobe osumnjičene pod istragom su zbog koruptivnih kaznenih djela organiziranog kriminala, carinskih i poreznih utaja, pranja novca i zloupotrebe položaja ili ovlasti u vezi s uvozom tekstilne i druge robe u BiH. Tužiteljstvo BiH provodi i financijsku istragu u ovom predmetu, a prema saznanjima, osumnjičene osobe ostvarile su višemilijunsku nezakonitu imovinsku korist i stekle imovinu višemilijunske vrijednosti. Financijska istraga provodi se s ciljem identificiranja i oduzimanja nezakonito stečene imovinske koristi u višemilijunskim iznosima”, naveli su iz Tužiteljstva BiH. Mediji su pisali o povezanosti Kemala Čauševića s kriminalom. Iznosili su se podaci o stečenoj imovini dok je bio direktor UNO-a, te materijalnoj koristi koju je ostvario. O nelegalnim radnjama Čauševića upozoravali su i iz Sindikata UNO-a. Ovom akcijom mnoge stvari su izašle na vidjelo. Direktor UNO-a BiH Miro Džakula izjavio je da je zbog kriminala u kojem su sudjelovali uhićeni, proračun BiH do 2011. oštećen za dvije milijarde KM. Šteta je veća nego npr. koliko su štete napravile nedavne katastrofalne poplave pojedinačno, u RS-u ili FBiH.

Oslobađali od carina

Više osoba sumnjiči se da su od uspostavljanja UNO-a BiH do danas, u suradnji s pojedinim bivšim i sadašnjim visokopozicioniranim službenicima UNO BiH, organizirano vršili kaznena djela, čime su određenim fizičkim i pravnim osobama omogućili stjecanje monopolističkog položaja u uvozu i trgovini tekstilnom i drugom robom u BiH čijim djelovanjem je proračun BiH oštećen u višemilijunskim iznosima. U akciji je slobode lišen i određeni broj osoba koje su zloupotrijebile službeni položaj ili ovlasti, tako što su više od 300 vozila, koja su u razdoblju od 2011. do 2013. uvezena u BiH, u postupku carinjenja neosnovano oslobodile carinskih obveza. U pretresima je pronađena i izuzeta veća količina krivotvorenih novčanica u apoenima od 100 eura za koje postoje osnovi sumnje da potiču iz međunarodnih kriminalnih kanala.

Komentirajte prvi

New Report

Close