Propast Thomas Cooka jednu državu može koštati do 500 milijuna eura

Autor: Poslovni dnevnik , 25. rujan 2019. u 11:52
Foto: Reuters

Karte za avion poskupile i do triput.

Klijenti propale turističke kompanije Thomas Cook optužili su aviokompanije da im višestruko naplaćuju karte za zamjenske letove.

U nekim slučajevima, cijene letova su se utrostručile.

Britanija vraća 135.000 ljudi

Tako je Angela Mills za BBC izjavila da je cijena leta iz Glasgowa na grčki Rodos u nedjelju bila 280 funti, a sada je 1000 funti. Analitičari kažu da cijene odražavaju veliku potražnju na popularnim rutama.

Rujan je bio popularan za ae za odmore ljudi koji izbjegavaju vrhunac koji se poklapa sa školskim praznicima, te da su mnogi letovi već ranije bili puni. ”Aviokompanije bi mogle odlučiti zaustaviti povećanje cijena, ali one moraju biti komercijalno vođene. Thomas Cook nije uspio jer je imao ogromne dugove i stvarao je gubitak. To je krhka industrija. Barem desetak zrakoplovnih tvrtki je propalo. Ako aviokompanije ne ostvare zaradu tamo gdje mogu na većini letova, tada nemaju šanse preživjeti”, rekao je John Strickland, analitičar aviokompanija iz JLS Consultinga.

U međuvremenu, Dame Deirdre Hutton, predsjednica Uprave za civilno zrakoplovstvo (CAA), opisala je prvu etapu repatrijacije turista u ponedjeljak kao “prilično dobar dan za prvi dan”.

“Imali smo 64 leta, vratili smo malo manje od 15.000 ljudi. To je bilo preko 90 posto onih koje smo htjeli vratiti. Svjesna sam da moramo još uvijek obaviti ogroman posao, jer je to oko osam posto ukupnog broja, ali razuman početak. U utorak imamo 74 leta i povratak očekuje 16.500 ljudi, a u narednih 13 dana moramo vratiti još 135.000 putnika.

Stečaj britanske putničke tvrtke Thomas Cook najteži je udarac Grčkoj od financijske krize 2008. i mogao bi turističkom sektoru prouzročiti gubitke i do 500 milijuna eura, upozorili su u utorak grčki mediji.

Deseci otkazanih letova

Grčka je zauzimala treće mjesto na ljestvici popularnih destinacija Thomasa Cooka, piše poslovni dnevnik Naftemporiki, podsjećajući da je kompanija prošle godine u zemlju dovela 2,8 milijuna turista. U turističkoj organizaciji SETE procjenjuju da bi gubici povezani sa stečajem britanske tvrtke mogli iznositi između 250 i 500 milijuna eura.

U udruzi grčkih hotelijera (GTP) procjenjuju ih na 300 milijuna eura.

Thomas Cook je u Grčkoj upravljao s četiri hotela koja su zapošljavala ukupno 640 radnika. Njihova je budućnost neizvjesna.

Grčka je 2010. ušla u duboku financijsku krizu i bila je prisiljena provesti teške reforme kako bi dobila tri paketa financijske pomoći.

Zadnji je paket zaključen prije nešto manje od godinu dana.

Grčko se gospodarstvo oporavilo u protekle dvije godine a glavni oslonac bio mu je upravo turizam. Udio turizma u grčkom BDP-u iznosi 23 posto, navode agencije.

Kolaps britanskog turoperatora Thomasa Cooka imat će vrlo negativan utjecaj na Španjolsku, izjavila je u ponedjeljak španjolska ministrica turizma Maria Reyes Maroto. Ministrica je istaknula da je u kontaktu s hotelskim lancima s kojima razgovara o strategijama za rješavanje problema proizišlih iz likvidacije britanske kompanije.

“To je jako težak udarac za otoke Mallorcu, Menorcu, Ibizu i Formenteru”, upozorio je pak u izjavio za radijsku postaju SER ministar za turizam Balearskih otoka Iago Negueruela.

 

Gosti im se taman vratili

Turizam je ključan sektor za tunisko gospodarstvo i ključni je izvor stranih valuta. Čini oko osam posto gospodarstva Tunisa i zapošljava 400 tisuća ljudi, a vlada je očekivala da će zemlju ove godine preko Thomasa Cooka posjetiti još 50.000 gostiju, istaknuo je ministar turizma Rene Trabelsi. Turistički operateri ponovo su prošle godine počeli dovoditi posjetitelje u Tunis, nakon višegodišnje stanke povezane s napadom militanata na turiste na plaži u Sousseu i na posjetitelje Nacionalnog muzeja Bardo u glavnom gradu Tunisa.

Kolaps britanskog diva u segmentu organizacije putovanja rezultirao je u Španjolskoj otkazivanjem 46 letova zrakoplovne kompanije u sastavu Thomasa Cooka, objavila je državna kompanija za upravljanje zračnim lukama Aena.

Nastradali hotelijeri

Procjenjuje se da će njegovom prisilnom likvidacijom biti pogođeno između 25 do 30 tisuća turista u Španjolskoj, najvećim dijelom iz Britanije ali i iz Njemačke i drugih zemalja.

Posrnula britanska putnička tvrtka Thomas Cook duguje tuniškim hotelima 60 milijuna eura za smještaj u srpnju i kolovozu, izjavio je u ponedjeljak ministar turizma te zemlje Rene Trabelsi.

U utorak je Trabelsi imao zakazan sastanak s predstavnicima) britanskog veleposlanstva u Tunisu i s vlasnicima hotela, na kojem su pokušali doći do rješenja o mogućnostima isplate duga.

Komentirajte prvi

New Report

Close