Projekt Plava voda propada zbog zeničkog jamstva?

Autor: Sergej Novosel Vučković , 05. veljača 2017. u 21:59
Vodovod će biti duljine 33 km/Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Grad nije dao potvrdu da može vraćati dio od 22 mil. eura kredita EBRD-a.

Čak 22 milijuna eura iz kredita Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Razvojne banke Vijeća Europe je "na ledu" jer Grad Zenica nije dao jamstva da je u stanju podmirivati svoj dio obveza.

Novac je namijenjen projektu Plava voda, realizaciji sustava vodovoda kojim bi 250.000 stanovnika Zenice, Busovače, Novog Travnika, Travnika i Viteza imalo bolju pitku vodu. Zenica bi, pišu bh-portali, s Vladom Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) morala sama podići kredit, uz odobrenje tamošnje Skupštine, a o čemu su ovih dana raspravljali i to kantonalno tijelo i Gradsko vijeće Zenice.

"Suglasnost na zaduženje Vlade ZDK trebamo dati hitno. U suprotnom, projekt će propasti. Ovo moramo shvatiti ozbiljno i spasiti projekt zbog naše djece", rekao je zastupnik Edhem Fejzić. Dođe li do toga, "potonut" će i bespovratni novac, upozorava gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović, rekavši da je za to kriva stranka SDA. "Grad nema grijanja, pa gotovo ni čisti zrak, nema ni kvalitetnu vodoopskrbu.

Ne tražimo novac od Vlade ili Skupštine, već samo da se poštuje potpisano, reče gradonačelnik za Avaz. U pitanju je gradnja 33 km cjevovoda kojim bi trebalo protjecati, prema projektu, 23,6 milijuna kubika godišnje. O projektu se govori još od 80-ih i odonda je predmet političkih prepucavanja. Premijer ZDK-a Miralem Galijašević Kasumoviću je uzvratio da Plava voda neće propasti jer je dobio usmenu potvdu EBRD-a da će se produljiti rok za predaju zeničkog jamstva za vraćanje kredita.

Komentirajte prvi

New Report

Close