Preuzimanje stoljeća: InBev preuzima SABMiller za 121 milijardu dolara

Autor: Poslovni.hr/Hina , 11. studeni 2015. u 14:51
Foto: Reuters

“Uprave Anheuser-Busch InBev-a i SABMiller-a sa zadovoljstvom objavljuju da su postigle dogovor o uvjetima predložene akvizicije”, ističe se.

Najveći proizvođač piva u svijetu Anheuser-Busch InBev službeno je u srijedu sklopio 121 milijardu dolara vrijedan dogovor o preuzimanju najvećeg konkurenta SABMillera.

Ta će transakcija pod zajedničkom 'kapom' okupiti vodeće InBevove pivske brendove Beck's, Budweiser i Stella Artois i SABMillerove Foster, Grolsch i Peroni. Dvije su kompanije načelno dogovorile transakciju već prošlog mjeseca.

Belgijsko-brazilski gigant InBev želi osvojiti rastuća tržišta u razvoju u Africi, te Kinu, gdje SABMiller u suradnji s lokalnim partnerom proizvodi Snow, pivo s najvećim obujmom prodaje u svijetu.

InBev će platiti 44 funte po dionici u gotovini za SABMiller, koji je ujedno pristao prodati 58-postotni udio u američkoj podružnici MillerCoors za 12 milijardi dolara američkom Molson Coorsu kako bi ishodio odobrenje regulatora za povezivanje s InBevom, navode dvije kompanije u zajedničkom priopćenju.

"Uprave Anheuser-Busch InBev-a i SABMiller-a sa zadovoljstvom objavljuju da su postigle dogovor o uvjetima predložene akvizicije", ističe se.

Zaključenje transakcije očekuje se u drugoj polovici 2016. a trebaju je još odobriti dioničari i regulatorna tijela. U suprotnom, InBev će morati platiti naknadu od tri milijarde dolara.

Transakcija označava treće po vrijednosti preuzimanje u korporativnoj povijesti, te najveće u povijesti britanskih kompanija, pokazuju podaci tvrtke za financijske informacije Dealogic.

U InBevu ciljaju na uštede od "najmanje" 1,4 milijardu dolara godišnje do kraja četvrte godine nakon zaključenja transakcije, što je potpirilo strah od gubitka radnih mjesta.

Komentirajte prvi

New Report

Close