Poslodavci suzdržani u planovima zapošljavanja u drugom tromjesečju

Autor: Poslovni.hr/Hina , 10. ožujak 2015. u 15:37
Foto: Thinkstock

Poslodavci širom svijeta pokazuju suzdržanost u planovima zapošljavanja u drugom tromjesečju, pa se tako nesigurnost proširila daleko izvan granica eurozone, sve dok Kine i Brazila, pokazalo je u utorak istraživanje agencije Manpower.

Poslodavci širom svijeta pokazuju suzdržanost u planovima zapošljavanja u drugom tromjesečju, pa se tako nesigurnost proširila daleko izvan granica eurozone, sve dok Kine i Brazila, pokazalo je u utorak istraživanje agencije Manpower.

Iako poslodavci u 40 od 42 zemlje i teritorija obuhvaćenih istraživanjem najavljuju zapošljavanje novih radnika u razdoblju od travnja do lipnja, malo je naznaka stvarnog zamaha na tržištima rada, konstatira agencija za privremeno zapošljavanje u najnovijem istraživanju.

Ujedno su se pojavile nove naznake da se nesigurnost proširila daleko izvan granica eurozone, pa je u međuvremenu oslabilo i povjerenje poslodavaca u Kini dok su oni u Brazilu prvi puta iskazali pesmizam u pogledu zapošljavanja.

Osim Brazila, neto smanjenje broja radnika u drugom ovogodišnjem tromjesečju najavili su i poslodavci u Italiji.

U regiji koja obuhvaća Europu, Bliski istok i Afriku (EMEA) prognoze zapošljavanja uglavnom su pozitivne, pa su angažman novih radnika najavili poslodavci u 23 od ukupno 24 zemlje regije, uz izuzetak Italije.

U odnosu na prethodno tromjesečje poboljšani su izgledi za zapošljavanje u 11 zemalja regije Europe, Bliskog istoka i Afrike a pogoršani u njih osam.

Na godišnjoj su razini poboljšani izgledi za zapošljavanje u13 zemalja regije EMEa a pogoršani u njih osam.

Najambicioznije planove zapošljavanja u toj regiji iskazali su turski poslodavci, a među europskim zemljama slijede ih oni u Finskoj, Grčkoj i Rumunjskoj. Najslabije planove u vezi zapošljavanja iskazali su poslodavci u Italiji i Austriji.

Na globalnoj razini najveći su optimizam u pogledu zapošljavanja iskazali poslodavci na Tajvanu, u Indiji, Japanu i Panami, a najslabije – uz Italiju – oni u Brazilu.

U odnosu na prvo ovogodišnje tromjesečje i na drugo tromjesečje 2014. prognoze su mješovite, uz poboljšanje na tromjesečnoj razini u 15 zemalja i pogoršanje u njih 18. Na godišnjoj su pak razini poboljšane prognoze zapošljavanja u 18 zemalja a pogoršane u njih 20, pokazuje tromjesečno istraživanje Manpowera.

Komentirajte prvi

New Report

Close