Pomoć iz proračuna za štetu veću od 30% uroda

Autor: Poslovni dnevnik , 21. kolovoz 2017. u 21:59
Zbog manjeg uroda kukuruza planiraju se povoljni krediti stočarima za kupnju stočne hrane iz uvoza/Marijan Sušenj/PIXSELL

U Sloveniji manjak oborina uništio usjeve.

Posljedice višemjesečne suše u Sloveniji su katastrofalne, a nisu ih ublažile niti oborine zadnjih dana koje su za usjeve došle prekasno, potvrđuju i službene procjene.  

Državna tajnica u ministarstvu poljoprivrede Tanja Strniša kazala je za POP-TV da su štete u poljoprivredi na razini katastrofalne suše iz 2003. godine, kad je u poljoprivredi bilo za 120 milijuna eura štete. Poljoprivrednici do 1. rujna štetu moraju prijaviti, a oni kod kojih šteta prelazi 30 posto proizvodnje imaju pravo na pomoć iz proračunske pričuve. Slovenija planira i povećati stope sufinanciranja za uvođenje sustava navodnjavanja u poljoprivredi, te sustave orošavanja i postavljanja protugradnih mreža za uzgajivače voća i povrća.

 

120 mil.

€ iznosila je šteta od velike suše 2003. godine

Program pomoći poljoprivrednicima aktivirat će se u listopadu i neće biti potrebno donošenje posebnog interventnog zakona jer posljedice suše već po sadašnjim zakonskim propisima imaju opseg prirodne katastrofe, ocjena je slovenskog ministarstva za poljoprivredu. Suša je bila najizraženija u jugoistočnoj Sloveniji. Zbog manjka stočne hrane, nekošnje i smanjenog uroda kukuruza, postoje planovi o odobravanju povoljnijih kredita stočarima za kupnju stočne hrane iz uvoza. 

Komentirajte prvi

New Report

Close