Plutajuće turbine koje proizvode energiju i bez vjetra?

Autor: Poslovni.hr , 05. svibanj 2013. u 16:48
Slika je preuzeta s portala croenergo.eu

Inženjeri sa Massachusets Institute of Technology zamislili su offshore vjetroelektrane koje su “usidrene” uz pomoć šupljih betonskih kugli.

Autor/Izvor/Fotografija: © Portal croenergo.eu (M.P.) / ENERGO MEDIA SERVIS / MIT News Office/ MIT News Office

Kritičari vjetroelektrana kad ostanu bez argumenata vrlo se rado vraćaju na staru boljku vjetroenergetskog sustava: kako proizvoditi energiju kad nema vjetra? Čini se da bi novi dizajn sa MIT-a trebao jednom zauvijek riješiti i ovo pitanje te smanjiti negativne kritike za ovaj obnovljivi izvor energije. 
Inženjeri sa Massachusets Institute of Technology zamislili su offshore vjetroelektrane koje su "usidrene" uz pomoć šupljih betonskih kugli koje pretvaraju morsku vodu u električnu energiju. Turbine u kuglama omogućile bi pohranu viška proizvedene energije koja bi se potom naknadno koristila u vremenima kada nema vjetra. 

Glavna okosnica dizajna novog sustava su ogromne betonske kugle promjera 30 metara koje bi služile za sidrenje plutajućih vjetroturbina na dno oceana. Pri vjetrovitom vremenu turbine proizvode viškove energije koja bi se djelomično preusmjeravala u pumpu s ciljem uklanjanja vode iz šupljine u kugli. U vremenima kada bi proizvodnja energije iz vjetroturbina bila neznatna, voda bi se puštala u kuglu kroz turbinu priključenu na generator i na taj način proizvodila dovoljne količine energije koja bi se slala do obale.

Iz MIT-a javljaju kako bi jedna takva kugla mogla pohraniti do 6 MWh električne energije, što znači da bi 1.000 takvih kugli u vremenima bez vjetra moglo proizvesti dovoljne količine električne energije da bi postale isplativi izvor energije.

Prema navodima znanstvenika, glavni problem leži u pronalaženju adekvatne debljine betonskog zida koja će moći izdržati hidrostatski tlak, ali istovremeno pružiti dovoljno balastne mase, što će u konačnici ovisiti o jačini betona koji će se koristiti. Veliki plus za betonske kugle leži u činjenici da bi se u beton mogle uklopiti značajne količine pepela iz elektrana na ugljen te u njihovoj dodatnoj namjeni kao umjetni koraljni grebeni.

Izvorni tekst pročitajte ovdje.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close